Besseggen

-

Här kommer ett inlägg från Besseggen, en vandringsled i Norge och Jotunheimen, inte långt ifrån Galdhøpiggen. Ett inlägg med många fina bilder, men det är ändå ingenting jämfört med att få uppleva vandringen själv. Det är en vandringsled som jag inte visste så mycket om, för bara för ett år sedan. Men då en kompis visade bilder från hans vackra Besseggen-vandring förra året, så bestämde jag och Daniel snabbt att vi också ville gå den vandringen. Så på kvällen efter vår toppbestigning av Galdhøpiggen, så satte vi oss i bilen och åkte mot Gjendesheim strax norr om Beitostølen. Vill du läsa mer om Besseggen så finns det också en bra sida här, en information från VisitNorway.se.

I Gjendesheim fick vi tag i varsin säng i en sovsal och valde det framför att sova i tält. Skönare att sova i en riktig säng framför att sova i tält, helst då våra kroppar hade gjort ett åtta timmars dagsverke upp och ner på Galdhöpiggen och vi visste att vi hade många timmars vandring framför oss på Besseggen dagen efter.


Vi laddade med att köpa en kopp kaffe i kiosken precis vid båthamnen som tack och lov öppnade före 07


Turen på sjön, från Gjendesheim till Memurubu, tog ca 20 minuter


Det är väl skyltat var man ska gå för att påbörja sin vandring


Då vi ätit frukost och var redo att börja vår vandring uppför berget

Då vi var sent ute, så hade vi endast en båttur att välja på, för att ta oss bort till Memurubu, där väldigt många börjar sin Besseggen-vandring. Den enda båtturen där det fanns platser var kl 07.00 på morgonen och den var till och med extrainsatt då de andra turerna var fullbokade. Vi hade också ett tidsmål med vår vandring och det var att vi skulle vara tillbaka innan kl 16.00, då Sverige skulle spela fotboll mot England i VM.

Då det var en så tidig båttur, så valde vi att bära med oss vårt nya Primuskök och att laga vår frukostgröt i Memurubu. När vi väl kommit dit, så hade vi inga tider att passa, utan det var bara vår egen vandring kvar. Då frukosten var uppäten, så hade också vår båtlast med medpassagerare försvunnit upp i bergen, så vi fick gå mera ensamma från start. Man tar ganska många höjdmeter direkt från start, så det är bra att vara laddad på en gång.


Där nere vid utloppet, så är också båtplatsen där vi steg iland en stund tidigare


Otroligt vackert redan från start och bättre skulle det bli under dagen

Enligt skyltarna längs vägen, så ska vandringen vara 14 km lång, men både vår kompis GPS-klocka och Daniels GPS-klocka säger 17 km. Hur lång tid vandringen sen tar, är nog mest beroende på hur ofta man stannar för att titta på utsikten. Vi hade mulet väder från morgonen och hela fm, det blåste även lite, så vi behöll tröjorna på.


Här ovan ser man lite av den ”E4:a” som den vältrampade vandringsleden skapar. Enkelt att gå och enkelt att hitta

Vid lunchtid så klarnade vädret upp och vi tog av oss våra tröjor. Vi fick njuta av solsken resten av vår vandring, men då vi bara gick åt ett håll, så hade våra höger-axlar fått mest sol när vi kom tillbaka till Gjendesheim.


Sjön Bessvatnet som ligger kant i kant med stupet ner till Gjendesjön


Här får ni en liten känsla för hur högt upp stigen går och vilka stup som kantar på ena sidan. Här är det ca 400 m ner till vattnet


Vid självaste Besseggen, där man befinner sig minst antal meter över Gjendesjön. ”Bara” 400 m ovan sjön

Efter Besseggen så lutade stigen och berget väldigt brant uppåt, och då det samtidigt lutade flera 100m på varsin sida om stigen så upplevde jag det obehagligt brant en kort sträcka. Jag är inte höjdrädd på något sätt men här upplevde jag det som för brant åt alla håll.

Vi var flera som gick samtidigt som egentligen tyckte att det var för brant, så om man ska gå Besseggen, så ska man vara medveten om denna brant. Den är inte lång, så försök stå ut, för den går över och det blir flackare igen. Då gör utsikten hela jobbet värt, då det är helt magiskt vacker utsikt!

Framme på toppen av Besseggen

Besseggen
Här har vi kommit upp på toppen av branten och ni ser ju själva att det var värt jobbet – såå vackert!


Här ser ni branten sedd ovanifrån


På ganska kort sträcka så gjorde vi 300 höjdmeter

När vi kommit högst upp på vår vandring, så började istället vandringen neråt och tillbaka mot Gjendesheim. Här hade vi vandrat i knappt sex timmar, och hade två timmar kvar till Sveriges VM-match mot England. En match Daniel under inga omständigheter skulle missa. Så vi travade på, höjdmeter efter höjdmeter neråt. Här lutade det inte så brant, utan det var mest en skön lutning.


Långt där nere ligger Gjendesheim och båtplatsen där morgonens båtfärd började


Sjön Gjendesjön sedd från en lägre vinkel. Ett sällskap vi haft med oss under hela dagen


Gjendesheim och båtplatsen, snart är vi framme

Framme i Gjendesheim, så hade vi tiden att lasta av oss vid bilen och även äta en pastamiddag. Innan vi gick till båtplatsens café – där de visade fotbollsmatchen på storbildsTV. Tyvärr spelade Sverige mindre bra fotboll denna match och vi åkte också ur VM efter den här matchen.

I övrigt så var det en väldigt bra dag, då vi fått uppleva fantastiskt bra utsikt hela dagen! Vi fick också bekräftat ännu en gång att Norge har en magisk natur. Ta dig ut och upplev den – du kommer inte att bli besviken!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

1 KOMMENTAR

Lämna ett svar