Skånsk äggakaka

-

Här kommer ett inlägg om skånsk äggakaka, en specialitet i Skåne vi inte ville missa. Men först vill jag berätta om hur vi kom dit:

Då vi hade spelat golf på Kristianstads golfbana i Åhus så tog vi en dusch på golfbanan och siktade sedan på middag i hamnen i Åhus. Handelsbaren blev vårt val och vi fick ett fönsterbord ut mot hamnen.


En gratis shuttle-taxi över ån, till restaurang Handelsbaren.


En rödspätta deluxe tillsammans med brynt smör och ugnsbakad färskpotatis

Mitt i middagen så ringde Daniels telefon och Daniels kompis Göran frågade överraskat om vi var i Åhus? Då han bor i Kristianstad, så hade han precis jobbat klart och sedan sett på Instastories att Daniel var i Åhus. Han meddelade då, vänligt men bestämt, att vi inte skulle ta någon efterrätt på restaurangen. Göran ville hellre introducera oss till Ottos glass istället.


Daniels glasstrut med två kulor och grädde på toppen

Det var ett bra val, då glassen var väldigt god och fanns i många roliga smaker. Själv tog jag en kula glass, delad i två smaker. Hallon/Lakrits samt Salt karamellkola. Testa gärna den lokalproducerade Ottos glass ifall ni befinner er på Skånes östkust. Tillverkas i Yngsjö, strax söder om Kristianstad.

Under tiden vi åt glassen, så frågade Göran oss var vi skulle bo. Vi hade sökt boende men allt var fullt, så det mesta lutade åt att vi skulle ta en tältnatt ute i det fria. Göran var så snäll, så han erbjöd istället en natt i hans lägenhet i Kristianstad vilket vi genast accepterade. Jag gillar egentligen att sova i tält, men när det är så varmt ute, så blir det verkligen stekhett inne i ett tält.


Vi spanade också in skyltarna i Åhus hamn, som lite förvånande hade den fina staden Östersund med på sin karta.


Göran visade oss Åhus Seaside, en camping och havsbad med en lång brygga

På morgonen sen, så kollade jag med Göran vad man vi inte fick missa i matväg om man befinner sig i Skåne. Det mest självklara var att åka till Brösarp och äta skånsk äggakaka på deras Gästgivaregård, så det blev vårt andra mål med dagen.

Göran är, inte helt oväntat, också en bloggare. Hans fru Daniela och Göran driver bloggen Discovering the planet och reser en hel del. Titta gärna på blogginlägget om italiensk mat, och att de valde att gå en matlagningskurs i Italien, det är något jag skulle uppskatta!

Det första målet var att återigen besöka Sveriges lägsta punkt i Vattenriket Kristanstad och få nya bilder i dagsljus. Då vi plockade ytterligheten 2014, så var vi där på kvällen i oktober, så det var väldigt mörkt.

Andra målet sedan: Brösarps Gästgivaregård var en populär lunchrestaurang, så det var på vippen att vi inte fick plats. Men servitrisen frågade om vi kunde äta på 45 min och vi accepterade. Vi hade ju redan bestämt vad vi ville äta, så vi beställde direkt. Maträtten kom snart in på bordet och vi högg in:

En skånsk äggakaka för två personer

Skånsk äggakaka

Det visade sig att de andra gästerna som skulle komma efter 45 min inte dök upp, så vi satt en stund till. Vi åt till slut upp hela äggakakan och blev bokstavligen proppmätta. Servitrisen berömde oss, och menade att det bara är 1 av 100 gäster som orkar äta upp.

Vi betalade och åkte vidare, men jag kan berätta att vi inte åt någon middag den dagen…

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

1 KOMMENTAR

  1. […] Häng i Åhus med roligaste vännerna som alltid bjuder på sig själva och allt annat. Det var bubbel och verandahäng med hon som alltid har massor med glad energi och som fanns där för mig i Stockholm när jag vann Sveriges bästa blogg i Momondos Open World Awards. Hon som var genuint gladast av alla för min skull. Absolut roligaste matlagningen och paellakväll med äldsta vännerna och deras otroligt coola töser. Det blev ett besök i Österslöv med familjen och bästa väninnan och hennes mams. Under en av mina sämre veckor blev jag upphämtad vid dörren av en annan omtänksamma vän som tog med mig på hallon och jordgubbsplockning. Midsommarafton med mamsen. Och så avslutade vi sommaren med mysigaste tappaskvällen i Yngsjö. Dessutom passade två resebloggare, eller en resebloggare och en matbloggare, på att hälsa på medan jag var i Tjeckien. Vår lilla inglasade balkong blev deras camping för en natt. Läs mer om besöket hos Maria. […]

Lämna ett svar