Då vi vaknade i ett väldigt varmt tält på Lundegårds camping på Öland, så var vi ganska snabba på att komma ut och börja vår dag mot Blekinge. Tanken hade dagen innan varit att spela golf på Saxnäs golfklubb, men då vi bara sett gula golfbanor under vår resa, så valde vi att avstå och få en avslappnad semesterdag istället.
Det är inte riktigt likt oss, då både jag och Daniel vill se och göra så mycket som möjligt då vi ändå är på resande fot. Men den här gången så hade vi avbokat golftiden och packade ihop oss i lugn och ro. På min bucketlist över Öland kvarstod också att äta Evas kroppkakor * som enligt Kryddburken ska vara öns bästa, och Eva håller till mitt emot Lundegårds camping.
Evas kroppkakor serverade med lingonsylt och grädde
Men innan vi lämnade Lundegårds camping så tog vi oss också ett bad i havet. Så skönt att faktiskt ha semester emellanåt, och ingen brådska att göra en massa saker. En stund på en handduk och varsin bok i händerna, det är avslappning det!
Den charmiga utgången ut till sandstranden
Då vi ätit en stadig lunch hos Eva och hennes kroppkakor, så svängde vi in till Solliden. När vi ändå var så nära, så kändes det rätt att ändå få sig en blick av kungafamiljens sommarparadis. Vi tog oss inte tiden att gå in på området, men vi tog ett par bilder utifrån. Kanske nästa gång, ifall vi återvänder till Öland?
Strax innan vi lämnade Öland så valde vi också att svänga in på Ekerums golfbana. Förmodligen en väldigt fin bana något annat år, då det förhoppningsvis regnar lite mera. Ett otroligt fint klubbhus, där jag mer än gärna skulle tillbringa lite tid.
Efter Ekerum så hoppade vi in i bilen och begav oss över bron och svängde vänster mot Blekinge. Det sista av mina landskap och då vi såg skylten kunde vi inte låta bli att stanna och föreviga stunden.
I Blekinge ställde vi siktet mot Sturkö utanför Karlskrona, där vi skulle hälsa på Daniels kompis Annika med familj. Annika driver resebloggen Resfredag, så det är alltid roligt att ses och diskutera både resor och alla olika bloggar.
En skön kväll på Sturkö där vi utforskade bryggan och en liten sightseeing på Sturkö. När mörkret krupit sig på och barnen somnat, så landade vi i soffor inomhus och pratade halva natten.
Foto taget av Annika Resfredag
På Sturkö fick jag till slut min väderkvarn som jag hade tänkt fånga redan på Öland
* Öländska kroppkakor
Öländska kroppkakor nämns redan år 1775 av en ölandsresenär och beskrivs som ”en mycket välsmakande rätt”. Den har nära ”släktingar” på andra sidan östersjön och kanske de flitigt sjöfarande öländska bönderna förde med sig kroppakakan till östeuropa.
Kroppkakan betraktades redan på 1700-talet som en typisk öländsk rätt men på den tiden var receptet något annorlunda. Degen gjordes av kornmjöl och vete. Av den gjordes kakor som fylldes med t.ex. fårkött, griskött eller gåskött som sedan kokades . Potatisen började under 1800-talets mitt att ersätta kornmjölet. Fyllningen kunde variera med tillgången. Ål och sill var inte ovanligt. De fattiga gjorde ibland kroppkakor utan fyllning, s.k. ”blinningar”. Kroppkakan åts då som nu oftast på lördagar och ibland tillsammans med ”kaffekask” eller brännvin.
Att kroppkakan alltid varit viktig på Öland förstås när öländska studenter i Kalmar på 1800-talet lagade kroppkakor på studentrummet. Vid Kalmar nation i Lund har kroppkaksfester hållits sedan 1897. Festen ”Storaste kroppkakan” firas årligen. Kroppkaksälskande ölänningar tog också med seden att äta kroppkakor till Amerika, där den fortfarande lever kvar. Många ord och talesätt förekommer kring kroppkakan, t.ex. ”Ingen timme är så lång som kroppkaketimmen”, som syftar på barnens väntan på att koket skulle bli färdigt. Om du kan giss hue mång’ kroppkaker ja har i mi påås’, ska du få all ååt”, har ofta hörts som kommentarer till frågor med självklara svar.
Varje år firas kroppkakedan i Borgholm där våra kroppkakor serveras och tävlingar anordnas om vem som kan äta flest kroppkakor. Ur Guiness Rekordbok år 1976 kan du läsa att svensk mästare i kroppkaksätning blev Ove Nilsson, Räpplinge, den 27 juli 1975. Han åt 17 kroppkakor på 8 minuter. Förmodligen är han ocskå världsmästare.
Dagens kroppkakor kan delas in i två grupper som är vanligast:
Fina kroppkakor, som innehåller kokt potatis och som blivit ett måste på det svenska smörgåsbordet.
Grova kroppkakor, som innehåller råriven potatis och är den som oftast tillagas i de öländska hemmen.
Fyllningen brukar bestå av finskuret fläsk med hackad lök och vitpeppar eller kryddpeppar. Mjölk eller grädde och lingon är vanligt att äta till.
Källa: Oland.se
[…] viss Eva ska enligt uppgift ha Ölands bästa kroppkakor och vi har bestämt oss för att testa. Evas Kroppkakor ligger alltså en bit utanför Köpingsvik, […]