Kivik och våra viktiga bin

-

Då vi lämnat Kristianstad och även checkat av Brösarp och dess äggakaka, så tog vi sikte på kustvägen ner i Skåne. Jag var intresserad av Kiviks musteri och att se det lite närmare. Vi kom till samhället Kivik men fick ta en ytterligare väg 3 km för att komma till själva musteriet. Vi parkerade och gick in.


Charmiga alléer på väg mot Kiviks Musteri


Ingången till utställning och försäljning


En hylla med nyttodjur, däribland våra viktiga bin, och en annan hylla intill med skadedjur

Våra viktiga bin
Äppelträd i rad efter rad, runt omkring och i Kivik


Våra inköp (+ en tetra citrondryck som vi slukade i bilen) direkt vid musteriet


Biscotti-skorporna med mandel, kanel och kardemumma var otroligt goda!

Vi checkade också ut från Kiviks Musteri med en eftertanke om våra viktiga bin. Hur viktigt det är att de får lättare att leva och kunna pollinera vår mat. En tanke jag läst en hel del om hela sommaren och där jag ganska tidigt skapade ett bevattningsfat hemma i trädgården på Frösön.

Nu har vi varit borta länge den här sommaren, men jag hoppas att mina grannar har fortsatt att vattna våra vilda djur i trädgården. Jag köpte också några bambukäppar som jag kapade i lagom storlekar, för att våra solitärbin skulle få någonstans att övernatta. De hann jag tyvärr inte montera upp innan vi åkte, så det får jag göra när jag kommer hem igen.

I broschyren finns att läsa att så mycket som 1/3 av all mat vi äter idag, är beroende av att pollineringen fungerar. Då är det också viktigt att vi tar hand om våra viktiga bin. Till nästa år så ska jag nog tillverka några bihotell. Såga några hål i valfria brädbitar och montera upp, så våra viktiga gul-svarta arbetare har någonstans att ta vägen.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar