Rabarberpaj med brynt smör

-

Fredag och helg! Har ni börjat arbeta efter er semester ännu, eller har ni som mig er sista lediga dag idag? Jag har som sagt min sista dag på semestern idag, men jag har haft en så fantastisk semester i år, så jag är helt redo att börja arbeta igen. Men fredag är det idag och jag vill ge er ett tips inför kvällens dessert eller fika i helgen. Rabarberpaj med brynt smör.

Kanske äter ni mest rabarber i början av säsongen, då det inte finns så mycket annat att välja på? Men jag ber er, testa den här åtminstone en gång i år, jag lovar att den är något alldeles extra! Och allra helst ifall ni lagar en egen vaniljsås och serverar på sidan.

Jag blev bjuden på den här rabarberpajen på en av tjejernas avslutningsfika, då en annan förälder hade gjort den. Efter det kunde jag inte riktigt släppa tanken på den och försökte göra en egen, min knäckiga rabarberpaj. Det var så pass mycket smulpaj på den, så den blev lite mera som en rabarbersockerkaka. Absolut jättegod, men inte riktigt som jag hade tänkt mig.

Så efter någon vecka, när jag fortfarande inte släppt tanken på den där rabarberpajen, så skickade jag ett sms och frågade efter receptet. Malin, som föräldern heter, hade hittat receptet inne hos Ica, så jag kopierade det helt enkelt. Så den, enligt mig, perfekta rabarberpajen kommer här.

Rabarberpaj med brynt smör

500 g rabarber i bitar
150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
2 msk mjölk
1 krm salt

Sätt ugnen på 175°C. Skär rabarbern i mindre bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Smält smöret i en kastrull. Låt bubbla på svag värme tills det blir gyllene, börjar dofta nötigt och nästan har tystnat. Kom ihåg att ha ett lock på, då det varma smöret annars kommer att skvätta upp ur kastrullen. Ta smöret från värmen.

Rabarberpaj med brynt smör

Rör ihop havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, sirap, mjölk och salt i en bunke och häll det brynta smöret ovanpå. Rör runt och klicka smeten över rabarbern. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter och servera din rabarberpaj med brynt smör med vaniljsås eller vaniljglass.

Rabarberpaj med brynt smör

Rabarberpaj med brynt smör

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar