Äppelcheesecake – en höstefterrätt

-

Med ett överflöd av äpplen i många trädgårdar så är det bara att försöka göra något av dem. De är för goda för att bara låta försvinna. Häromdagen gjorde jag en laddning äppelmos men i torsdags ville jag hellre baka en god kaka inför helgen. Det resulterade i en äppelcheesecake som jag hittat inne hos Linneas Skafferi. Hur gott låter inte det med äppelcheesecake? Jag tog med den och bjöd mina kollegor på jobbet.

Botten:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl

Blanda samman alla ingredienser till pajbotten. Tryck ut i en springform. Grädda i 180°c i cirka 10-15 minuter tills den har fått lite färg.

Äppelcheesecake
Den gräddade botten med äppelskivor ovanpå. Jag har även pudrat med kanel och mortlad kardemumma.

Fyllning:
400 g färskost
100 g ricottaost
1 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
1 msk vetemjöl
2 ägg

3-4 äpplen

kanel och kardemumma

Blanda samman färskost, ricotta, socker, gräddfil och mjöl. Rör helt klumpfritt, enklast med en elvisp. Tillsätt sedan äggen, ett i taget.

Skala och skiva äpplena. Lägg dom i en bunke och pudra över kryddorna. Fördela äppelskivorna i botten på pajskalet. Häll därefter över cheesecakefyllningen och toppa med topping.

Äppelcheesecake

Äppelcheesecake

Smuldeg:
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
50 g smör

Nyp snabbt ihop alla ingredienser till smuldegen och toppa cheesecaken med detta. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar cirka 30 minuter. Låt sedan svalna helt i kylen över natten.

Äppelcheesecake
Vår snygga utsikt från jobbet

Min äppelcheesecake

Äppelcheesecake

Äppelcheesecake

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar