Äppelcheesecake – en höstefterrätt

Med ett överflöd av äpplen i många trädgårdar så är det bara att försöka göra något av dem. De är för goda för att bara låta försvinna. Häromdagen gjorde jag en laddning äppelmos men i torsdags ville jag hellre baka en god kaka inför helgen. Det resulterade i en äppelcheesecake som jag hittat inne hos Linneas Skafferi. Hur gott låter inte det med äppelcheesecake? Jag tog med den och bjöd mina kollegor på jobbet.

Botten:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl

Blanda samman alla ingredienser till pajbotten. Tryck ut i en springform. Grädda i 180°c i cirka 10-15 minuter tills den har fått lite färg.

Äppelcheesecake
Den gräddade botten med äppelskivor ovanpå. Jag har även pudrat med kanel och mortlad kardemumma.

Fyllning:
400 g färskost
100 g ricottaost
1 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
1 msk vetemjöl
2 ägg

3-4 äpplen

kanel och kardemumma

Blanda samman färskost, ricotta, socker, gräddfil och mjöl. Rör helt klumpfritt, enklast med en elvisp. Tillsätt sedan äggen, ett i taget.

Skala och skiva äpplena. Lägg dom i en bunke och pudra över kryddorna. Fördela äppelskivorna i botten på pajskalet. Häll därefter över cheesecakefyllningen och toppa med topping.

Äppelcheesecake

Äppelcheesecake

Smuldeg:
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
50 g smör

Nyp snabbt ihop alla ingredienser till smuldegen och toppa cheesecaken med detta. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar cirka 30 minuter. Låt sedan svalna helt i kylen över natten.

Äppelcheesecake
Vår snygga utsikt från jobbet

Min äppelcheesecake

Äppelcheesecake

Äppelcheesecake

Kommentera