Grekisk middag med moussaka

-

Här kommer en bra middag inför helgen. Det här är en lite omständlig rätt ifall man ska göra hela rätten på samma vardag, men fungerar som helgmiddag. Oavsett så delar jag hellre upp det och lagar köttfärssåsen ena dagen, och sen sätter jag ihop en grekisk middag med moussaka dagen efter. Gör lite mer köttfärssås den första dagen, så kan ni äta det med valfri pasta. Spara köttfärssåsen och ha mer än halva jobbet gjort dag två.

Det här är också en bra rätt ifall ni vill minska på mängden kolhydrater i er mat. Bara köttfärssås, aubergine, bechamelsås och riven ost. Servera tillsammans med en god (grekisk) sallad och tsatsiki så är middagen fulländad. Rätten passar till ca 6-8 portioner, beroende vad ni har för tillbehör. Skulle ni få mat över, så fungerar det utmärkt till måndagens matlåda också.

1 st stor aubergine
salt

Köttfärssås:
500 g färs
1 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Ev 1 chili
1 paket bacon
400 g krossade tomater
2 msk oxfond
Ev salt och svartpeppar

Bechamel:
50 g smör
3-4 msk mjöl
3-4 dl mjölk
salt
svartpeppar
2 1/2 dl riven ost + 1 dl att toppa med
Ev mozzarella

Skär auberginen i skivor och strö salt på dem. Låt ligga och dra ca 20 min så hinner saltet dra ut onödigt vatten. Skölj av saltet och torka skivorna med papper. Stek skivorna i olja så de får färg på båda sidor. Lägg åt sidan.

Hacka lök, vitlök och chili och fräs dem mjuka i olja. Tillsätt köttfärs och bacon och bryn tills det fått färg. Tillsätt kryddor, oxfond och krossade tomater. Låt puttra ca 30-45 min (ju längre desto godare köttfärssås).

Smält smöret till bechamelsåsen och rör ner mjölet. Tillsätt mjölk till du får lagom konsistens samt salt och svartpeppar. Låt koka upp och vispa ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner riven ost tills den smälter.

Moussaka

Sätt ugnen på 200 grader, häll lite ostsås i botten på en ugnsform och lägg på några aubergineskivor. Häll på lite köttfärssås och sedan ostsås, aubergine, köttfärssås, ostsås osv. Avsluta med ett lager ostsås och stör över lite riven ost på toppen. Förutom vanlig riven ost så skivade jag en mozzarellaost och la högst upp på toppen.

Moussaka

Moussaka

Min grekiska moussaka

Servera med en god sallad och tzatziki. Ta det lugnt och ät i lugn och ro. Ta er tid att hinna samtala med varandra runt bordet och må gott!

Moussaka

Moussaka

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar