Yakiniku sushi

-

Någon fler som gillar sushi och gärna äter det ofta? Jag upptäckte sushi rätt sent i mitt liv men nu för tiden så kan jag äta det ofta utan att ledsna. Även Saga och Alva är förtjusta i det, och kan äta ofta. Jag har lagat sushi hemma ett par gånger och det är väldigt enkelt och prisvärt, då du får många sushibitar när du ändå lagar. Men då det är roligt med variation, så blev jag också sugen att testa yakiniku sushi då jag såg en bild.

Yakiniku kan lagas på olika kött, den här gången hade jag entrecote. Men jag har sett recept med både ryggbiff och lövbiff. Det viktiga är soya och ingefära i marinaden. Då det är kött i sushi så tycker jag att det mättar mycket mera och det behövs inte lika många rullar per person.

600 g tunt skivad entrecote
5 msk japansk soja
2 msk farin- eller muscovadosocker
1 st pressad vitlöksklyfta
0.5 msk färsk riven ingefära
1 nypa svartpeppar
1 msk sesamolja
2 msk olja till stekning

Frys köttet och låt halvtina. Skär det i så tunna skivor som möjligt. Jag valde att skära mitt kött i min mandolin, vilket gick alldeles utmärkt då köttet var halvfryst. Den sista biten tog jag med kniv för att inte skära mig. Lägg alla köttskivor i en plastpåse och fyll på med marinaden. Blanda alla ingredienser och låt köttet marinera i minst 2 timmar eller gärna över natten. Jag gjorde mitt kött på förmiddagen och lät det ligga i kylen under dagen. Vände påsen ett par gånger under dagen och masserade köttet lite varje gång.

Yakiniku sushi

Yakiniku sushi

Yakiniku sushi

När det närmar sig middag, så sätt igång en kastrull sushiris*. Hetta upp en wok eller stekpanna med lite olja och stek hastigt köttet på hög värme. Ställ åt sidan.

1 sats sushiris
2-3 noriblad
yakiniku-kött
1/3 gurka i stavar
1 avokado
Ev Philadelphiaost
Panko (Ströbröd eller vetegroddar fungerar också)

För montering:
Plastfolie
Sushimatta

Vid servering:
Japansk soya
Wasabi
Majonnäs
Ev Sriracha

Lägg noribladet med den blanka sidan nedåt på sushimattan. Tryck fast ris med blöta fingrar eller en kniv. Tryck till det hårt så det ligger kvar. Lägg på ett ark gladpack och vänd sedan risplattan. Då hamnar riset ner mot sushimattan men plastfolie emellan. Noribladet uppåt. Där lägger du på en rad kött, gurka och avokado och ev en sträng Philadelphiaost. Rulla ihop med hjälp av mattan till en tight rulle. Häll ut panko på ett fat och doppa rullarna i detta runtom.

Yakiniku sushi

Yakiniku sushi

Yakiniku sushi

Hetta upp några matskedar olja i en stor panna och fritera rullarna runt om till de får en krispig yta. Skär upp dem med vass kniv och lägg upp på fat. Servera tillsammans med japansk soya, wasabi, majonnäs och ev sriracha.

Yakiniku sushi

Yakiniku sushi – redo att serveras

Yakiniku sushi

* Koka sushiris:
Mät upp 3 dl ris och 4 dl vatten i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt koka.

Under tiden blandar du 2 msk risvinäger och 2 msk socker. När riset är klart, häll ner risvinägerblandningen och rör om. Låt svalna.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar