Sushi – att rulla hemma

-

Jag har sedan ett par år tillbaka börjat uppskatta sushi och äter det gärna till lunch då och då. Men då jag också har ett stort matintresse, så har jag funderat på att göra ett försök med sushi – att rulla hemma. Där har tanken stannat, då jag inbillat mig att det är svårt att få till rullarna, kommer de att sitta ihop osv. Men då jag såg ett sushi meal kit så kunde jag inte hålla händerna borta utan köpte hem paketet.

Jag funderade lite vad jag ville ha i mina sushirullar, men det slutade med väldigt klassiska smaker första gången. Ja – första gången, för det här vill jag prova att göra fler gånger.

1 förp Sushi meal kit från Blue Dragon
1 bit lax
1 förp crabsticks
5 cm gurka
½ avokado
majonnäs

Börja med att koka riset enligt anvisningar, viktigt att det blir en liten liten kärna kvar i riskornet så att det håller ihop. Men det ska inte heller knastra när du tuggar på ett riskorn, så kontrollera riset medan du kokar. Häll av vattnet och häll upp det i en skål. Häll över den sushi su-mix som finns med i påsen, gissningsvis risvinäger och socker, och blanda runt bland riset. Låt riset svalna medan du skär upp ditt sushiinnehåll, jag valde färsk lax (som hade varit fryst), en förpackning crabsticks, gurka och avokado. Jag hade även en tub majonnäs hemma.

Lägg först bambumattan i botten, lägg ett nori-blad med den glansiga sidan neråt och lägg på ett lager ris. Tryck till lite, så att riset blir som en matta – lämna 1-2 cm högst upp, så det inte ligger ris på hela nori-bladet. Den sista biten ska vara den bit som ”klistrar ihop” rullen.  Ovanpå riset bredde jag på ett tunt lager majonnäs innan jag la min fyllning som en rad. Rullen på bilden har lax, crabsticks och avokado.

Ta tag i bambumattan och börja rulla. Hjälp till med händerna och tryck in fyllningen, så att riset och nori-bladet rullas runt fyllningen. När du nästan rullat klart, ta lite vatten på fingret och dra längs den bit tomt nori-blad som du lämnade utan ris, och rulla sedan klart rullen. Lägg över rullen på en annan tallrik med skarven nedåt. Fortsätt med nästa. Denna Sushi meal kit som jag köpte, har fyra nori-blad och du kan alltså göra fyra st rullar med valfritt innehåll. Skär i valfri tjocklek, men jag skar dem i ca 1 cm breda ”puckar”.

Mät upp soja och ev wasabi i små skålar (dock tyckte jag att det behövdes mera soja) i små skålar och ställ framför servering. Doppa dina rullar i din sojablanding och ät! Om du vill med de medskickade pinnarna, annars med vanliga bestick.

Supergoda!

Visste du att? Info från Wikipedia
Sushi är en japansk maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning och kombineras med andra ingredienser, vanligen fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur. Vanligtvis äts Sushi med tillbehör som wasabi, inlagd ingefära (gari) och japansk sojasås.

Ordet sushi kommer från en böjning av adjektivet 酸い (sui) vilket betyder sur. Det japanska uttalet är [sɯɕi] (/ɯ/ ligger nära det rikssvenska uttalet av långt u, men utan rundade läppar; /ɕ/ är identiskt med det svenska tje-ljudet).

En vanlig missuppfattning är att sushi är liktydigt med rå fisk, vilket inte stämmer, då rå fisk på japanska restauranger kallas sashimi.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelKryddig granola
Nästa artikelLimecurdglass med biskvibotten

Lämna ett svar