Lövbiffsgryta med potatisgratäng

-

Till lördagsmiddag så hade jag dåligt med idéer men letade fram ett paket lövbiff från frysen och tinade upp. Jag planerade en lövbiffsgryta med potatisgratäng och hämtade inspiration från Jennys matblogg. Då jag var lite osäker hur många som skulle äta hemma denna dag (två tonåringar i lägenheten och en kommande Mello-final som jag inte visste var den skulle ses), så kändes det enkelt med en stor potatisgratäng köpt färdig och kött i en panna.

Jag serverade även ugnsbakad zucchini i bitar och ugnsbakade morötter i små stavar, tillsammans med en fräsch sallad. På sidan fanns också mera vinbärsgelé. Gör så här för att servera en god söndagsmiddag senare idag (kom ihåg ett par timmars puttrande för att få ett gott kött):

800 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5-10 champinjoner
1/ 2 msk paprikapulver
8 dl vatten
2 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
2 msk tomatpure
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
Grädde
Vetemjöl för redning

Till servering:
Potatisgratäng
Zucchini i bitar
Morötter i stavar
Vinbärsgelé
Sallad

Skär köttet i mindre bitar och hacka lök + vitlök. Stek först löken och peta den åt sidorna när du lägger ner köttet. Låt köttet steka och fyll på med skivade champinjoner.

Häll på vatten och fond/buljongtärning och lägg på ett lock. Låt puttra, ju längre desto bättre. Mitt kött puttrade i ca 2 timmar, men det kan stå lite längre också. Under tiden hinner du smaksätta med paprikapulver, sambal oelek, tomatpure och senap.

Mot slutet rörde jag ner en sked vinbärsgele och skakade ihop 1 dl grädde med 2 msk vetemjöl, hällde ner som en redning i pannan.

Lövbiffsgryta med potatisgratäng

Lövbiffsgryta med potatisgratäng

Lövbiffsgryta med potatisgratäng

Till middagen så serverade jag både lövbiffsgrytan, potatisgratäng, ugnsbakade zucchinibitar och morotsstavar, mera vinbärsgele och en fräsch sallad. Samtliga gick från bordet mätta och belåtna och vi vuxna fortsatte kvällen med Alphapet i grannens lägenhet. Saga med kompisar fick titta på Mello-finalen själva.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelTunnbrödrulle hemma
Nästa artikelEtt smakrikt bananbröd

Kommentera