Vinbärsgelé

-

I helgen så var jag och min kompis Eva (ni vet Evas glass och Evas lax) hemma hos hennes pappa och plockade vinbär, för att kunna koka vinbärsgelé. Han har många buskar och Eva har genom hela livet alltid ätit mycket vinbär. Vi började med svarta vinbär och tog efter någon timme en paus, då det började regna mera. Evas pappa bjöd på kaffe, fikabröd och en trevlig pratstund.

När vi kom ut igen så var det uppehåll och vi fortsatte med svarta vinbär någon timme till innan vi bytte till röda vinbär. Att plocka bär tillsammans är ett perfekt tillfälle att få något bra gjort, men ändå hinna umgås och prata med sin kompis. Vi fick ihop mycket vinbär och har pratat av oss olika tankar och funderingar.

Vinbär

Väl hemma så började jag med mina röda vinbär och la ner dem i ett vattenbad i vasken för att skölja av dem. Sen mätte jag upp två liter vinbär (med kvistarna kvar) i en kastrull och tog 2 dl vatten. Satte på spisen och lät koka tills bären kokat ur sin saft.

Vinbärsgele

Silade ur saften och fick 5-6 dl saft. Ner i kastrullen igen, koka upp och häll sedan ner 4,5 dl socker (ca 90% av den mängd avrunnen saft du fått ut). Låt koka upp igen och dra den sedan av spisen. Låt stå fem min och ta sedan bort den hinna som hinner bildas högst upp. Häll över i burkar som du haft i ugnen.

Det är ett tips jag lärt mig av min mamma, att ställa in glasburkarna i ugnen 100 grader, en stund innan sylt/marmelad/gelé ska hällas upp, så är de steriliserade och rena. Häll ända upp till kanten då gelé minskar något när den svalnar. Täck med plastfolie och skruva fast locket. Tippa burken upp och ner, så behåller den sig steriliserad tills det är dags att öppna den.

Vinbärsgele1

Jag kokade två omgångar samma kväll, därför står hälften upp och ner. Nu har jag gelé för ett par år framåt! För att sammanfatta, så var det här ingredienserna jag använde:

2 liter sköljda vinbär
2 dl vatten
4,5 dl socker

 

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelBöncréme
Nästa artikelKycklingpasta

Kommentera