Bihotell med bambupinnar

-

Sedan förra året så är jag med i Naturskyddsföreningens operation Rädda bina (kolla in hemsidan och läs mera). Detta på grund av att våra bin, fjärilar och andra pollinatörer försvinner rasande snabbt. Därför försöker jag hjälpa till och i år har jag satt ut fyra stycken bihotell med bambupinnar.

Redan förra året så gjorde jag en liten insats genom att ställa ut ett vattenfat, så våra små insekter skulle kunna hitta något att dricka. Och i år har jag alltså blivit fastighetsägare till fyra hotell.

Lägg något i botten på fatet, så de små insekterna har något att stå på när de dricker
En folder från Kiviks Musteri, där vi var på semester förra året

Det är verkligen inte svårt att vara med i operation Rädda bina, och det är enkelt att engagera våra små i arbetet genom att prata om bina och vad de har för uppgift. Många kanske tror att de bara producerar honung, men deras viktigaste uppgift för oss, är att sprida pollen. Men varför inte bygga ett eget bihotell tillsammans med barnen?

Pollenspridning krävs för att alla våra växter ska växa och på så sätt kunna ge oss mat. För att foder till våra djur ska växa, så vi sedan kan mjölka och få bra nötkött så måste de ha mat att äta. För att vi ska kunna äta vegetarisk kost måste våra växter kunna växa. Upp till 1/3 av all mat vi äter, är beroende av pollenspridning. Helt enkelt så måste vi ha våra pollinatörer för att vår jord ska gå runt.

Så här gjorde jag:

Jag gjorde mina bihotell med bambupinnar genom att köpa långa bambupinnar (kolla så de rätt breda i sina öppningar, mer info på Naturskyddsföreningens sida) och såga dem i lagom långa pinnar. Såga gärna så skarven hamnar i mitten, så kan bina checka in från båda hållen.

Bihotell med bambupinnar
Fyra stycken bihotell, redo att placeras ut

Fröbomber istället?

Om du inte vill eller kan bygga bihotell, så kanske du kan göra fröbomber? Köp ett par olika fröpåsar med blommor som bina gillar (finns också beskrivet på Naturskyddsföreningens sida). Blanda lera och jord i en hink, fyll på med vatten så det blir en gegga och häll ner dina frön.

Låt fröna ligga i geggan någon dag och antingen så rullar du runda fröbomber av geggan, eller så använder du en spade och gräver en liten grop och lägger en hög här och där. Ett riktigt bra tips är att handla på Odla. Det är i slutfasen på odlingssäsongen och de har mycket olika rabatter.

Vips så har du skapat bättre förutsättningar för våra pollinatörer och förhoppningsvis så lever de kvar och fortsätter må bra!

Bihotell med bambupinnar
Mitt ena bihotell med bambupinnar i ett träd nära vår uteplats
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar