Sommarpratare Anders Hansen

-

Brukar ni lyssna på P1’s sommarpratare? Jag har upptäckt dem på senare år och lyssnar gärna! Alla som jag lyssnat på hittills har varit bra och underhållande på sitt sätt – även om jag kanske inte ens hört talas om personen innan, eller varit intresserad av deras ämne.

En sommarpratare som jag lyssnat på i sommar, är Anders Hansen. Han är överläkare i psykiatri och även författare till bla boken Hjärnstark. Jag har tänkt att jag ska läsa boken men inte kommit mig för, så därför var det extra bra att han var sommarpratare 2019. En riktigt intressant och underhållande sommarpratare!

Anders Hansen pratar om människan ända sedan stenåldern och att våra hjärnor knappt har förstått att det är en annan tid nu. Vår hjärna fungerar i princip likadant nu som då, och reagerar ungefär likadant.

Friskis parkträning
Friskis parkträning, både motion och social samvaro

Anders pratar vidare om våra hjärnor och hjärnans behov av underhåll. Underhåll i form av motion, pulshöjande aktivitet åtminstone 3*30 min varje vecka för att fungera bra. Även sömnen är viktig, och Anders nämner siffran 7 timmars sömn per natt. Till sist betonar han vikten av social samvaro.

Social samvaro och konsten att kunna interagera tillsammans med andra människor, är något jag har hunnit tänka på gällande mina egna barn. De träffar såklart massor av kompisar i skolan, men otroligt mycket av deras sociala liv sker över telefonen.

Jag tror att vi vuxna måste se till att våra barn träffar andra människor med jämna mellanrum och bara lär sig de sociala koderna. I alla möjliga olika sammanhang, de roliga är alltid lättare än de svåra. Men vad säger en när en inte är nöjd med maten på en restaurang? Hur gör en när en ska gå på en intervju? Osv osv.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar