Marstrand och Carlstens fästning, ett kvällsbesök

-

Efter en skön runda golf på Lycke Golf & Country Club så valde vi att åka sista milen ut till Marstrand och Carlstens fästning. Eller Karlstens fästning som den heter enligt Wikipedia. Karlsten var nämligen namnet på det torn som byggdes på fästningen 1671-73.

Lycke
Lycke
En väldigt fin golfbana. Men efter fem timmar i solen, så var det skönt att komma ut mot havet och Marstrand.

Marstrand och Marstrandsön med fästningen är ett oerhört populärt turistmål och vi har försökt besöka Marstrand tidigare. Den gången hittade vi inte en parkering på hela området, så vi valde att åka därifrån den gången.

Den här gången så åkte vi dit senare på kvällen, då jag räknade kallt med att folk hade åkt hem och lämnat åtminstone en parkeringsplats åt oss. Så var det också och vi kunde äntligen få se Marstrand till fots.

Marstrand och Carlstens fästning

Vi köpte biljetter och åkte över med färjan. 31 kr per vuxen. Hoppade iland och siktade på Carlstens fästning. En idyllisk promenad längs vita vackra trähus och Marstrandsöns vackra kyrka.

Marstrand och Carlstens fästning
Marstrand och Carlstens fästning
Marstrand och Carlstens fästning
Blommorna svämmade över staketen på många ställen.
Marstrand och Carlstens fästning
Något enstaka hus var en annan färg och den här porten var så gullig!

Carlstens fästning

Carlstens fästning var en imponerande byggnad. En fästning som beställdes av Kung Karl X Gustav och började byggas 1658. Vissa anfall från både Norge och Danmark, varav Danmark lyckades vinna över fästningen vid ett par tillfällen som också tärde hårt på fästningen.

1878 avgjordes att fästningen inte var fullt lika viktig och 1882 halades därför fästningens flagg. Fästningen fick under större delen av 1800-talet bistå som fängelse för tyngre och även politiska brottslingar. Det försvarsmässiga användandet av fästningen upphörde så sent som 1993 då den sista kustspaningsradarn togs därifrån.

Källa: Wikipedia

Marstrand och Carlstens fästning
Marstrand och Carlstens fästning

När vi sett oss omkring, så meddelade våra magar att vi var låååångt efter middagstid och vi sökte oss därför ner mot hamnområdet igen. Ett par restauranger finns på Marstrandsön, några fler inne i Marstrand.

Marstrand och Carlstens fästning
Marstrand och Carlstens fästning

Middag please!

Vi hittade Lasse-Majas krog och deras uteservering. Där serverades bara pizza den här kvällen och vi tvekade först. Då jag ställt in mig på en räkmacka, så kändes pizza mindre kul.

Men i brist på andra restauranger så återvände vi och jag valde pizzan Vågrätt. En väldigt god pizza med både räkor, kräftstjärtar, rödlök, gräslök, creme fraiche, mozzarella och cheddarost. Att den sen kostade 179kr var väl att ta i, men god var den!

Marstrand och Carlstens fästning

Efter den dyra pizzamiddagen så åkte vi färjan tillbaka till Marstrand och vår bil. Vi var väldigt nöjda med dagen och siktade på vår lägenhet i Göteborg.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar