Parisare – en norrländsk burgare

-

Nyss hemkomna från vår semester i västra Sverige och även några dagar i Paris, så behövde jag gå till affären och handla mat. Kontraster att på några få dagar avnjuta en god café au lait på en turisttät gata i ett varmt Paris, till att komma hem till ett stilla Östersund och 13 grader. Desto mer passande att jag hittade Parisare på affären och köpte hem.

Parisare
Alltid svenskt kött!

Parisare har jag inte ätit sedan jag var liten då det ibland serverades i skolan eller hemma hos någon kompis. Det är en norrländsk burgare, uppfunnen i Umeå, och består av en tjock korvskiva mellan två hamburgerbröd.

Parisare ska inte förväxlas med en Parisersmörgås, som är en brödbit toppad med bland annat stekt köttfärs, lök, rödbetor och en äggula.

Jag köpte även hamburgerbröd och då föredrar jag Max Frisco framför alla andra bröd. Lite mjuksegt och passar så bra till hamburgare. Borde alltså passa lika bra till parisare.

Parisare

Jag hade även ostskivor hemma, en sort med lite chilitouch. Inte så att den är stark på något sätt, men kanske något mera bite i än den vanliga. Helst vill jag använda vanlig ost, men jag gillar att prova nyheter också. Så det här är en sådan.

Parisare

Resultatet?

Tillsammans med sallad, hamburgerdressingen Peppar, rostad lök och ketchup så blev det en väldigt god parisare som vi åt som lunch.

I originalet serveras parisare med bara senap, ketchup och bostongurka men jag fyllde ut med lite mera. Bostongurka hade jag ingen hemma, så den blev vi utan.

Parisare

Daniel vill inte minnas att han någonsin ätit en parisare, men det beror förmodligen på att han kommer från Dalsland. Möjligtvis om han råkat på en Göteburgare någon gång, men det är göteborgarnas svar på samma burgare. Känns också som göteborgshumor som en är van att höra den.

Har ni ätit parisare någon gång? Är det den med korv eller den med köttfärs? Kommentera gärna, då ämnet verkar vara engagerande i vissa andra bloggar :)

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera