Lövbiffsgratäng med ädelost

-

Jag hittade ett så gott recept inne hos Helena som jag ville prova. En lövbiffsgratäng med ädelost känns som en riktig höstgratäng som passar vilken helg som helst. Inte så många ingredienser men det behövs ju inte ifall smakerna bara gifter sig med varandra.

Om ni inte gör den här lövbiffsgratängen med ädelost den här helgen, så spaaaara receptet (eller ge mig fler visningar genom att surfa in igen) till en annan gång. Det var verkligen jättegott!

Gör så här:

300–400 g strimlad lövbiff
1 vitlöksklyfta
3 msk soja
2 msk kalvfond
1 liten purjolök
1 röd paprika
150–250 g färska champinjoner
Olja att steka i

4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
ca 140 g ädelost
timjan
grovmalen svartpeppar
salt (liten mängd)

Strimla lövbiffen i mindre remsor (jag skar remsor på kortsidan) och lägg lövbiffen i en skål tillsammans med soja, fond och pressad vitlök.

Låt den marinera medan du strimlar purjolök, hackar paprika och skär champinjoner i skivor. Fräs purjolök och paprika i olja, häll av dem i din ugnsform och fräs champinjonerna. Häll de frästa champinjonerna i ugnsformen.

Lövbiffsgratäng

Sprid ut den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan.

Fortsätt med såsen. Koka upp all grädde utom en liten skvätt som du spar till redning. Häll skvätten i en rednings-shaker (eller liten burk med lock) och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden.

Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt (smaka av då osten är ganska salt). Låt såsen koka ihop någon minut tills osten har smält ner i såsen.

Lövbiffsgratäng

Häll såsen över köttet och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på ett bakplåtspapper mot slutet så att inte ytan bränns.

Servera gratängen med ris, potatis eller pasta.

Lövbiffsgratäng
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelOktober 2019
Nästa artikelMorotskakecheesecake med apelsincurd

2 KOMMENTARER

    • Jag tror inte att det blir detsamma. Mycket av den goda smaken kommer från ädelosten, även om det inte är ädelostsmak på rätten. Såklart kan du prova med någon annan ost (jag tänker tex någon vitlöksost eller likn), men var inte heller rädd för att prova med ädelosten. Gratängen är så god! :)

Kommentera