En morotskakecheesecake med apelsincurd är den efterrätt jag bjudit på i helgen. En god och uppskattad efterrätt så det är lite synd att den tog slut.
Efterrätten kanske låter lite omständlig att göra, men mitt bästa tips är att dela upp momenten en aning. Jag gjorde tex min apelsincurd förra helgen, och så har den stått i kylen sedan dess.
Receptet har jag hittat inne hos Erika även om jag använde mitt eget recept på apelsincurd (samma som min Lemoncurd fast med apelsin istället).
Baka gärna din morotskakecheesecake i en 20 cm springform så du får lite höjd. Har du bara en större form så blir din cheesecake plattare, men med samma goda smak.
Så här gör du:
Cheesecake-smet:
300 gr färskost
80 gr florsocker
2 ägg, små eller mellanstora
0,75 tsk vaniljextrakt
1 dl gräddfil
Blanda samman färskost, socker, ägg, vanilj och gräddfil till en slät smet.
Morotskake-smet
150 gr riven morot
60 gr ljust muscovadosocker
60 gr socker
2 ägg
1,25 dl rapsolja
130 g mjöl
10 g vaniljsocker
0,75 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
En nypa salt
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner oljan. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och vänd ner dem i smeten.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av springformen. Klipp också remsor och klistra fast runt kanten. Häll i nästan 2/3 av morotskakessmeten. Häll på nästan halva cheesecakesmeten i mitten av formen. Fördela resten av morotskakesmeten försiktigt ovanpå och avsluta med resterande cheesecakesmet.
Grädda i 175 grader i ca 60 minuter. Lägg på folie efter 30 minuter om kakan får för mycket färg. Stäng av ugnen när cheesecaken är fast i kanterna men fortfarande rör sig i mitten, den sätter sig sen. Låt kakan stå kvar i ugnen i ca 20 minuter med ugnsluckan öppen. Ta sedan ut den och låt svalna. Ställ sedan kallt. Från det här läget så gör det inget om kakan står en dag och att du bara gör pyntet samma dag som servering.
Att pynta din morotskakecheesecake
Frosting
60 gr rumsvarmt smör
80 gr florsocker
150 gr färskost
1 tsk vaniljsocker
Hackad mandel
Hallon eller annan frukt som dekoration
Vispad grädde till servering
Vispa smöret ca 5 minuter. Blanda i florsocker och vaniljsocker. Rör ner den kalla färskosten och vispa till en fluffig frosting. Bred över den kalla kakan och låt stå till sig. Även här kan kakan stå i kylen i flera timmar innan slutpynt.
Bred sedan ut ett lager apelsincurd ovanpå och toppa med lite hackad mandel och några snygga hallon (eller en apelsinskiva är också snyggt).
Måste prova. Ser smaskig ut.
Du kan be din bror om en recension :)