Apelsincurd

-

Nu när det höst så är det mysigt att krypa in. Krypa in och ta sovmorgon på helgerna. Kliva upp och sen ta en god långfrukost tillsammans med tända ljus. Att då kunna ta fram hemfixade produkter, är något jag gillar starkt! Här kommer en apelsincurd som passar utmärkt på frukostmackan. Curd är en riktigt användbar produkt, både istället för marmelad på frukostmackan eller som fyllning i tårtan. Experimentera bara.

Min apelsincurd har jag gjort på samma sätt som min citroncurd men tagit apelsiner istället.

2 apelsiner
1 dl socker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor

Tvätta apelsinerna ordentligt först. Riv skalet från båda apelsinerna och blanda med saften ifrån 1,5 apelsin. Koka upp apelsinskal, saft, socker och smör. Sila vätskan.

Blanda ut majsstärkelsen med saften från den halva apelsinen som är kvar och rör ner i den varma vätskan. Knäck äggen (totalt fyra ägg men bara två av äggulorna. Spara äggvitorna i kylen) och vispa ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills curden tjocknar. Det får inte koka, då kommer äggen att koagulera.

Apelsincurd

Häll över curden i en ren burk och låt svalna. För att få en ren burk gör jag som min mamma gjorde. Ställ ugnen på 100 grader och ställ in den diskade glasburken. Låt burken stå och bli 100 grader = ev bakterier har dött. Ta ut burken ur ugnen och fyll med din varma apelsincurd (eller annan curd, sylt eller marmelad).

Apelsincurd

Hållbarheten är beroende av så många faktorer, men den kan lätt stå en vecka i kylen.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Plåtmat med korv och fetaost

Min goda kycklingsås

Paprikapaj med salami

Populära kategorier

Föregående artikelSkumtomtefudge Polka
Nästa artikelZucchinisoppa med vitlöksbröd

Kommentera