Zucchinisoppa med vitlöksbröd

-

Den enorma zucchini som jag fick av grannen för ett tag sedan, den är fortfarande inte slut. Så målet med söndagens middag var att använda lite av den så den minskar i storlek. Det slutade med en zucchinisoppa med vitlöksbröd, som då får fungera som Meatfree Monday den här veckan.

Tanken fick jag av Saga häromdagen, då hon rabblade en del maträtter hon gillar. Efter vissa klassiska maträtter, så dök också morotssoppa med vitlöksbröd upp som ett bra alternativ. Jag kan/vill inte laga samma sak en gång till, så jag satsade på en annan soppa.

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
Olja att steka i
ca 800 g zucchini
8 dl grönsaksbuljong
Basilika
Oregano
Peppar
En skvätt grädde/creme fraiche eller mjölk

Valfritt bröd
Bregott
1 vitlöksklyfta
Basilika
Ev ost

Börja med soppan. Hacka lök och vitlök och fräs dem i olja i en kastrull. Hacka ner zucchini i mindre bitar (ju mindre, desto snabbare blir det mat) och låt dem fräsa med en kort stund. Fyll på med grönsaksbuljong, basilika, oregano och peppar. Låt koka tills zucchinin är mjuk och mixa sedan soppan slät.

Fyll på med grädde/creme fraiche eller mjölk ifall du vill. Avstå om du vill ha en vegansk soppa. Ställ tillbaka på plattan och håll varmt till servering.

Zucchinisoppa
Jag strösslade riven parmesanost på toppen, men tycker nog att soppan var godare utan.

Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp Bregott i en skål. Hacka vitlöken smått och blanda ner i smöret. Fyll även på lite basilika för god smak. Skär skåror i ditt bröd alternativt bred det på den skurna ytan. Ta en liten skiva ost ifall ni vill. Gratinera i ugnen ca 10 min och låt smör och ost smälta i brödet. Ställ fram din zucchinisoppa med vitlöksbröd och må gott!

Vitlöksbröd
Zucchinisoppa med vitlöksbröd
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera