Morotssoppa med tomat och vitlöksbröd

-

En morotssoppa med tomat och vitlöksbröd på sidan är veckans Meatfree
Monday. En väldigt god vegetarisk soppa, serverad med vitlöksbröd. Det var Saga som önskade middag den här gången och som också var med och lagade maten. Också Saga som först uttryckte hur god soppan var, när vi satte oss ned för att äta. Bra betyg!

Jag hittade receptet inne på Tasteline men har gjort lite annorlunda.

5 st morot
1 st gul lökar
1 vitlöksklyfta
4 st gula cocktailtomater
1 tsk oregano
0,5 tsk paprikapulver
5 dl grönsaksbuljong
4 dl mjölk

1 förp halvfärdiga baguetter
2-3 msk Bregott eller smör
1 vitlöksklyfta
Basilika

Serveras med en klick creme fraiche och gärna lite färsk rosmarin.

Använd en stor kastrull. Skala och dela morötterna samt hacka lök och vitlök i mindre bitar. Lägg allt i kastrullen och fyll på med vatten så det knappt täcker grönsakerna. Lägg ner en buljongtärning och kryddor. Låt dem koka under lock tills de är väl kokta, ca 20 minuter.

Under tiden soppan kokar så hinner du göra vitlöksbröden. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram Bregott och lägg i en skål så det hinner bli mjukt. Hacka en vitlöksklyfta och blanda ner tillsammans med torkad basilika. Dela baguetterna på hälften och bred vitlökssmöret ovanpå. In i ugnen ca 15 min, så bröden blir lite gräddade.

Passera eller mixa grönsakerna med en stavmixer eller i en matberedare. Späd med mjölk och eventuellt mer buljong om det behövs. Låt din morotssoppa med tomat koka några minuter till och servera sedan tillsammans med en klick creme fraiche och dina vitlöksbröd.

Morotssoppa med tomat
Morotssoppa med tomat

Andra förslag till Meatfree Monday hittar du här. Det är bra för både hälsa och miljö att äta vegetarisk mat då och då.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar