Jag fick en stoooor zucchini (eller pumpa?) av min granne som jag inte riktigt vetat vad jag ska göra av. En tanke var att göra en ostpaj med zucchini, vilket får bli veckans meatfree monday. Äter ni vegetarisk mat med jämna mellanrum? Kanske mer och mer vegetarisk mat med dagens klimatdebatt?
Det gör jag och jag ser också att mina vegetariska inlägg ofta får många läsare. Det är ett enkelt sätt för oss vanliga konsumenter att påverka och göra vår röst hörd. Jag menar dock inte att alla behöver bli vegetarianer, jag tänker att vi, helst vi som bor i Norrland, behöver våra kor för att hålla landskapet öppet. Så de gånger jag lagar kött, så är det alltid från Sverige och oftast närproducerat från Jämtland.
Så önskar jag att ni också ska göra. Använda er konsumentmakt och berätta för respektive butik vad ni vill att det ska finnas för utbud. Om ni inte gillar regnskogsbränderna i Amazonas, så ska ni inte heller köpa kött från Brasilien. Om ni vill åka till ex Singapore och kunna andas utan munskydd – köp inte produkter med palmolja. Enkelt!
Men nu var det paj vi skulle prata om, och inte vilken paj som helst, utan en väldigt god ostpaj med zucchini:
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
Riven prästost
Zucchini
2 ägg
1 dl grädde
Ev 100 g Philadelphiaost
Salt och svartpeppar
Färsk spenat
Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli lite mjukare. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda degen och tryck ut den i en form. Förgrädda pajdegen ca 10 min och ta ut den. Fyll det förgräddade pajskalet med zucchinitärningar, riven valfri ost (jag hade prästost hemma) och toppa med färsk spenat.
Vispa äggen i en bunke tillsammans med grädde, Philadelphiaost, salt och peppar. Häll äggblandningen över och sätt in i ugnen ca 20 min. Under tiden hinner du hacka ihop mera grönsaker och ev en creme fraichesås. Ta ut din ostpaj med zucchini och njut av en oväntat god paj!
Vi fick lite rester i helgen och jag ser redan fram emot dagens lunch, då jag har ostpajen i matlådan.