Varje år släpper Cloetta årets smak av sina skumtomtar. 2017 släppte de Lingon, 2018 släppte de Kola och i år kommer Polka. Jag kan äta några få skumtomtar, men blir ganska fort less. Något som däremot är riktigt gott, är att koka fudge av tomtarna. I år har jag alltså gjort en laddning Skumtomtefudge Polka.
Skumtomtefudge är en enkel godis som endast kräver några få handgrepp:
1 påse skumtomtar, ca 12 st
50 g smör
1,5 dl socker
1 dl grädde
150 g vit choklad (i år använde jag Odense chokladknappar)
Lägg alla ingredienser utom chokladen i en kastrull och låt koka upp. Låt koka tills tomtarna smält och allt har blivit en homogen smet. Det behövs inga termometrar, utan kör på att smeten är jämn. Under tiden hinner du också ta fram en ugnsfast form med ett bakplåtspapper.
Ta kastrullen åt sidan och häll ner den hackade chokladen (alternativt chokladknappar som faktiskt var billigare i min butik). Ibland får jag sätta tillbaka kastrullen på spisen en kort stund, så chokladen smälter in i smeten bättre. Häll upp smeten i din ugnsfasta form och låta smeten rinna ut till ett jämnt lager.
Ställ in formen i kylen och låt kallna. Skär sedan snygga kuber av din Skumtomtefudge Polka och bjud alla nära och kära. Räkna med strykande åtgång!