Köttfärspiroger till sportlovet

-

Vårens alla olika skollov närmar sig och barnen är lediga. Oavsett om en åker iväg på skidsemester eller stannar hemma, så är det smidigt att ha lättillgänglig mat så de kan förse sig. Jag gjorde en laddning köttfärspiroger då jag hade köttfärssås över. De är redan slut, då de blev väldigt uppskattade.

Pirogdegen för 18 st:
30 g färsk jäst (lite mer än ett halvt jästpaket)
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt

Köttfärssås (en ganska torr köttfärssås)
Riven ost
Ägg att pensla med

Ta fram smöret och dela i mindre bitar så blir det rumsvarmt snabbare. Smula ner jästen i en degbunke och fyll på med ljummen mjölk. Låt jästen lösa upp sig och fyll sedan på med ägget, salt och vetemjöl lite i taget. Lägg ner smörbitarna så de också kramas in i degen. Täck över degbunken och låt jäsa ca 1 timme.

Ta ut degen på en mjölad bänkskiva och ta ut 18 degbitar. Täck över och låt jäsa ca 15 min till.

Köttfärspiroger
Köttfärspiroger

Kavla ut runda circlar, lägg på ca 1 – 1 1/2 msk köttfärssås och riven ost. Vik över degen och tryck till kanterna noga. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt ugnen på 200 grader. Innan du sätter in den i ugnen, tryck till kanterna med en gaffel och pensla med ägg, så får dina piroger en snyggare yta.

Köttfärspiroger
Köttfärspiroger

Grädda i ca 12 min. Servera dina köttfärspiroger tillsammans med en god sallad och gärna en klick creme fraiche eller vitlökssås.

Isbergssallad med morötter
En isbergs och morotssallad med vinägrett och pumpakärnor
Köttfärspiroger
Köttfärspiroger
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelSötsalt kycklingpasta
Nästa artikelLeilas kärleksmums

Kommentera