Vår resa till Rissna

-

Här kommer ett första inlägg om vår resa till Rissna. Eller till ”Rissna” rättare sagt, då Rissna bara var ett kodord för något annat. Ni kanske minns att Daniel ordnade en resa till ”Brunflo Camping” när jag skulle fylla 40 år? Det här är istället min överraskningsresa till Daniel, då han fyller 40 år senare i år.

Mina utgångsvärden då jag skulle välja resa, var att göra något helt annat än Daniels ”Brunflo Camping”. Jag kunde inte riktigt mäta mig med vår fantastiska San Fransisco-resa 2016, och jag ville inte ens försöka, utan hitta på något eget. Att åka till Rissna blev istället en tågresa till norra Sverige, för att göra flera olika besök.

Daniel hade bara fått en knapphändig packlista, där jag nämnt varma kläder och tjocksockar samt en liten hint om att skidkläder förmodligen var bästa valet. Han fick bara packa en väska och skulle vara redo fredag kl 18. Jag tittade över hans kläder han plockat ihop och det stämde bra med vad jag hade tänkt.

Vår skjuts kom och vi åkte iväg, fortfarande att Daniel inte visste vart vi skulle eller ens vilket transportmedel vi skulle använda. En lurig omväg ut mot flygplatsen för att sen vända om in mot stan igen och sikte tågstationen.

Vår resa till Rissna
Välpackade med fyra kollin var
Foto: Robert
Vår resa till Rissna

Jag hade bokat egen sovvagnskupé från Sundsvall och norrut, så väl på plats sprättade jag en liten champagneflaska och ett par påsar godis – vi var äntligen på väg mot Rissna!

Vår resa till Rissna
I vår egen sovvagnskupé tog jag fram ännu en överraskning

IceHotel i Jukkasjärvi

Vi vaknade upp strax innan Kiruna där vi också skulle kliva av. Transfer till busstationen och sen en promenad till biluthyrningsfirman. Efter en lugn lunch så gav vi oss så iväg mot första överraskningen runt Kiruna, nämligen Ice Hotel i Jukkasjärvi. En härlig vistelse som det kommer ett eget inlägg om.

Vår resa till Rissna
I ett av IceHotels konstrum

Aurora Camp i Kurravaara

Rissna-resan fortsatte sedan dagen efter, med att vi åkte tillbaka till Kiruna och svängde norrut. Mot Kurravaara och Aurora Camp. Ett ganska litet ställe med små stugor där fokus är att få se norrsken. Inte så många stugor och inte heller så mycket ljus, vilket gör chansen ännu större att få se norrsken. Detta kommer också att få ett eget inlägg.

Vår resa till Rissna
Vår ministuga hos Aurora Camp, stugan kallas Panorama Room
Vår resa till Rissna
Men i brist på norrsken, så drack vi en ny flaska champagne och spelade Yatzy

Mot Björkliden

En övernattning där och tillbaka in till Kiruna. Denna gång svängde vi västerut och siktade på Björkliden. Det var stormigt, så vi lämnade Kiruna med lite pirr i magen – om vi skulle komma hela vägen? De gånger vägen måste stängas pga för mycket väder, så brukar dock stängningen komma 100 m efter avtagsvägen upp mot Björkliden.

Vår resa till Rissna
Foto: Daniel

Björkliden är ett speciellt ställe för mig, då jag arbetade säsong där 1997. 20 år gammal flyttade jag hemifrån 90 mil norrut helt själv och arbetade i ett halvår. Jag blev vuxen på köpet och har fantastiska minnen från denna vackra plats. Nu ville jag visa Daniel en guldplats från mitt tidigare liv.

Vår resa till Rissna
Vår resa till Rissna
Vår resa till Rissna
Ingen brist på snö här

Två väldigt härliga skiddagar senare så vände vi återigen kosan in mot Kiruna, lämnade tillbaka bilen och gick till vår sovkupé för hemfärd.

Daniel Björkliden
Maria Björkliden
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

Kommentera