Dan Dan nudlar med färs

-

Snubblade över ett recept igår, då jag letade fredagsmiddag och inspiration. Hittade gruppen Matbloggarna på Facebook och skrollade lite. Och det var här jag snubblade över en maträtt som lät alldeles för god för att fortsätta skrolla. Inne hos Helena hittade jag Dan Dan nudlar med färs och jag bestämde mig att det fick bli vår fredagsmiddag.

Jag visste att Alva skulle äta middag med oss, och hennes favoriträtt genom många år tillbaka är snabbnudlar. De kan hon äta när som helst, var som helst och hur ofta som helst. Och nu kunde hon få en annan typ av nudlar, med bland annat färs i – allt för att komplettera matintaget.

Det är en del ingredienser, men ändå inga konstiga ingredienser. Om en har dessa hemma, så kan en laga mycket asiatisk mat.

2 msk sesamolja
4 vitlöksklyftor
0,5-1 röd chili
500 g fläskfärs
1 pkt salladslök á 125 g

Sås:
1 dl japansk soja
0,5 dl kinesisk soja
0,75 dl hoisinsås
1 msk risvinäger (kan uteslutas)
1,5 msk flytande honung
3 rågade msk jordnötssmör

Buljong:
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl av såsen ovan
Babyspenat ca 65 g

Risnudlar
1 kruka mynta
1 dl saltrostade jordnötter

Tillagning:

Börja med såsen, så det inte blir för många moment på en gång. Lägg alla ingredienserna till såsen i en mixer och mixa samman till en slät sås. Ställ åt sidan.

Hetta upp sesamoljan i en stekpanna, och riv/pressa ner vitlöken. Hacka chilin och låt den få fräsa med. Tillsätt fläskfärsen och bryn den. Skär salladslöken i strimlor och låt hälften av dem få fräsa med i stekpannan. Spara den andra hälften (de grönaste bitarna) till garnering.

Dan Dan nudlar

Spara undan 1 dl av såsen, och rör ner resten i stekpannan. Låt småfräsa på svag värme medan du kokar nudlar och buljong.

Buljongen: koka upp vatten och buljongtärning, sänk värmen så att buljongen endast sjuder och tillsätt 1 dl av såsen. Rör ner spenaten, och håll varmt.

Koka nudlarna enligt paketets anvisningar. Strimla under tiden bladen från myntan, och hacka jordnötterna grovt.

Risnudlar

Vid servering – lägg några matskedar buljong i botten på varje djup tallrik. Tillsätt nudlar, och vänd runt dem i buljongen. Jag valde att tippa ner nudlarna i buljongen men sen fiska upp dem direkt – det blev lagom enligt mig. Lägg på färsröra, strö över salladslök, strimlad mynta och jordnötter.

Dan Dan nudlar
Dan Dan nudlar
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelVår resa till Rissna
Nästa artikelVegansk chokladglass

Kommentera