10 tips för billigare vardagsmat

-

Det är en väldigt vanlig uppfattning att tro att en bara kan bli rikare genom att öka sina inkomster. Ett mycket snabbare sätt, som kan ge många kronor kvar i plånboken, är att titta över sina kostnader. En tia här och en tia där blir snabbt en 100-lapp i månaden vilket faktiskt är 1200kr per år – vilket i sig är en väldigt bra löneförhöjning som en kanske inte kan räkna med varje år. Här kommer 10 tips för billigare vardagsmat som jag samlat ihop. Kanske kan de göra de där 1200 kr extra under 2021?

1. Planera veckomenyn efter butikernas erbjudanden

Vänta till måndag morgon och titta över butikernas veckoerbjudanden och anpassa din veckomeny efter den. Är det bra pris på fläskytterfilé så är det en (eller 2-3 beroende på hur många ni är runt bordet) middag i veckan. Är det bra pris på yoghurt så får det bli veckans frukostutbud osv.

2. Handla varor med kort datum

När ni ändå är i butiken och handlar – titta efter varor med kort datum. Om ni hittar en falukorv som går ut i morgon så kan det kanske bli kvällens middag? Medan en vara är inom datumstämpeln, så kan ni förvänta er att den ska vara lika bra som vanligt – annars kan ni gå tillbaka med den. Ni behöver inte känna att ni tar någon kvalitetsrisk genom att köpa kort datum. De allra flesta matvaror fungerar dessutom alldeles utmärkt efter Bäst Före. Ägg i kylskåpet kan tex hålla sig i flera månader.
Det ni ska passa er för, är ifall det istället står Sista förbrukningsdag. Då ska ni inte köpa och använda varan efter det datumet. Tex kycklingfärs.

Majs och sötpotatissoppa

3. Ät mera vegetarisk mat

Att äta mera vegetarisk mat är billigare. Försök att utöka till (ytterligare) en vegetarisk dag i veckan. Jag tror dessutom att vi i-länder måste bli bättre på att äta vegetarisk mat, det fungerar inte att äta kött i den mängd som vi gör idag. Här är min samling vegetarisk mat och den utökas med jämna mellanrum – jag känner att jag mår väldigt bra av grön mat, så det är något jag vill prioritera i min vardag. Den billigaste vegetariska maten måste nog vara soppa, så det kanske kan bli en stående middagsrätt en dag i veckan?

4. Ät mat i säsong

Ät matvaror i säsong. Från Sverige postar en säsongsguide den första dagen i en ny månad på Instagram, den är en bra guide. Att försöka äta mat från Sverige året runt gynnar inte bara din plånbok utan även böndernas plånböcker och vårt klimat. Exempel Säsongsguide mars.

5. Sluta kasta mat

Och kanske det mattips som sparar mest pengar – att faktiskt äta upp de råvaror som en har köpt hem. Att kasta riktig mat är som att kasta pengarna i soppåsen.

6. Handla tidigt på dagen

För att hinna ta de bästa kort-datum-varorna så är det en idé att handla tidigt på dagen. Ge butiken någon timmes öppettid så har butiken hunnit märka om de varor som kanske går ut imorgon kväll och ni hinner planera kvällens middag utefter dina fynd.

7. Handla sent på dagen

Ett annat tips för att komma åt butikens bästa priser, är att handla sent på dagen. I min närmaste butik så sänker de vissa varor efter kl 20 på kvällen, så om det passar så brukar jag vänta in den tiden.

Jag kan tex köpa dagens grillade kyckling efter kl 20 och gå hem och rensa den. Dagen efter så har jag färdigrensad kyckling i kylen och kan snabbt rodda ihop en god middag.

8. Handla inte sen eftermiddag

Den sämsta tiden att vara i butiken är vid 16-17-tiden på eftermiddagen. Då har många slutat jobbet och svänger förbi butiken för att införskaffa middagsmaten. Det är ofta mycket folk, de bästa priserna är redan slut och risk för kassakö är stor.

Mina fem bästa aktietips

9. Bli medlem i butiken/butikerna

Ett annat sätt att handla billigare mat, är att bli medlem i de butiker där du brukar handla. Alla butiker har medlemserbjudanden och ibland kan en medlemsvara vara nersatt till lite och ingenting alternativt att du får en gratis gåva.

10. Handla ännu billigare

Inför kalas eller storhelger, titta in på Matsmarts hemsida och klicka för matvaror som du behöver. De har säsongsvaror som kanske gått ut (men där Bäst Före är ett halvår bort), de säljer överproduktion och ifall det blivit något förpackningsfel. Men de säljer också varor med kort datum – vilket de märkt ut tydligt på varje vara.

Här kan jag fundera på ifall en verkligen känner skillnad på torr pasta som passerat en vecka? Eller om Halloween-godiset verkligen blir dåligt bara för att Halloween har varit? Inte jag i alla fall, utan jag gör hellre bra deals på det jag ändå behöver och sparar pengar.

Matsmart till skolavslutningen
Ett paket från Matsmart som jag beställde förra året

Investera ditt sparande

När månaden sedan är slut och du har sparat i runda slängar 100kr, så investera dessa 100kr. Det kan låta fånigt att investera ett så litet belopp som 100kr, men om du gör det varje månad så har du investerat 1200kr efter ett helt år. Och 1200kr extra är inte fy skam!

Jag gillar att investera mina pengar på börsen och har ett konto på Avanza. En bra portal där du kan köpa både stort och smått och får en bra översyn. Börja med att skapa ett konto och sätt in din första 100-lapp. Om du bara börjar titta så lär du dig snart och om du ger det lite tid så kan jag nästan lova dig att du kommer att göra dig en liten hacka på börsen. Om du följer min länk så är du igång på tre minuter.

Som en start kan det vara svårt att börja investera, men här lite startup-tips. Inlägget innehåller också en genomgång till de olika kontotyperna som kan upplevas lite rörigt.

Inlägget innehåller annonslänkar

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera