Mina fem bästa aktietips

-

Nytt år och kanske har du gett några nyårslöften? Ett sådant skulle kunna vara att börja handla med aktier och börja bygga sitt Fuck-off-kapital. Ett kapital som gör att du kan känna dig mera fri, att du kan lämna ett jobb där du vantrivs eller flytta ifrån någon som inte känns rätt. Oavsett vad du ska ha pengarna till, så är det skönt att ha en buffert. Jag har sparat i aktier hos Avanza i många år och här kommer mina fem bästa aktietips:

Mina fem bästa aktietips

Satsa bara pengar du kan vara utan

Satsa bara pengar du kan vara utan, för när du handlar med aktier så kan du förlora. En aktiekurs kan dyka väldigt fort (precis som den kan skjuta i höjden lika fort) och det är dumt att sätta sig i sitsen att du måste ta ut dina pengar när kursen är som lägst = störst förlust.

Satsa i branscher du känner till

Köp aktier i branscher du känner till, eller känner dig bekväm med. Jag började handla med aktier då jag var IT-tekniker och tyckte ändå att jag hade hyfsad känsla för den branschen. Idag satsar jag hellre mina pengar på fastighetsbranschen eller inom hållbarhet. Men jag har tex ingen känsla för aktier inom medicin, så sådana aktier köper jag inte.

Sprid riskerna

Försök att sprida riskerna. Lägg inte alla pengar på en aktie, även om den verkar gå bra. Lägg delar av dina pengar på andra aktier och gärna i någon annan bransch. Skulle den första aktien tappa i värde, så går det oftast bättre för en annan.

Olika kontotyper:

Det finns framför allt tre typer av konton som du kan köpa aktier med. Dels ett aktiekonto, dels ett investeringsparkonto (ISK) och dels ett Kapitalförsäkringskonto (KF). Skillnaden mellan de här tre kontona är flera, men det som de flesta tittar på gäller beskattningen:

På ett aktiekonto betalar du skatt på årliga utdelningar plus vinsten det år du väljer att sälja. I båda fallen betalar du 30% i skatt. Du har också möjlighet att kvitta en vinst mot en annan förlust och på så sätt minska skatten. Oavsett så måste du själv deklarera dina försäljningar till Skatteverket varje år.

På ett ISK-konto betalar du istället en schablonskatt på hela ditt innehav varje år, oavsett om du har sålt någon aktie eller inte. Du är inte heller ansvarig för att deklarera, utan den bank där du handlar rapporterar in dina värden.

På ett KF-konto betalar du också en schablonskatt, samma som på ett ISK-konto. Du är inte heller ansvarig att deklarera dina affärer. Skillnaden som är viktig att påpeka är att du själv inte står som ägare av aktierna, utan bara som förmånstagare – aktierna ägs av försäkringsbolaget.

Det är en liten djungel att sätta sig in i de olika reglerna, men RikaTillsammans har gjort ett bra sammanfattningsinlägg här.

Bara sätt igång

Tveka inte längre, bara sätt igång. Öppna ett aktiekonto, tex hos Avanza och gör en liten insättning. Läs på lite och köp sedan en post aktier. Bara det faktum att du har köpt aktier, kommer att göra att du vill se hur det går för dina pengar och du kommer att logga in och kolla. Och bara för att du loggar in och kollar, så kommer du att lära dig lite mera för varje gång. Så gör slag i saken och öppna ett konto idag!

Detta inlägg innehåller annonslänk.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Mora-Nisse som shot

Cookies by Saga

Holy Greens i Helsingborg

Äppelkaka på äpplets dag

Populära kategorier

Föregående artikelKardemummadrömmar
Nästa artikelHalloumi och blomkålsgryta

Kommentera