Silviakaka med lakritschokladglasyr

-

En underskattad kaka som jag nog aldrig skulle kunna bli less på är klassisk Silviakaka. En väldigt fluffig kaka med en god glasyr. Häromdagen såg jag sedan Camilla Hamid posta en fluffig kaka med mjölkchokladglasyr och ville såklart testa. En redan god kaka med ännu godare glasyr? Jag provar däremot att göra en silviakaka med lakritschokladglasyr.

Silviakakan

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl vatten

Börja med att sätta ugnen på 175 C (vanlig ugn). Klä en form med bakplåtspapper eller smöra/bröa din form. Jag valde en form som är 20*30 cm (ifall du tar en vanlig stor ugnsplåt så måste du göra dubbel sats).

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och tillsätt sedan i smeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i formen och grädda ca 25-30 min. Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.

Lakritschokladglasyr

180 g lakritschoklad (Marabou Black brukar jag använda)
50 g rumsvarmt smör
200 g Philadelphiaost
50 g (en knapp dl) florsocker
Strössel, jag valde lakritsflakes
Ev frystorkade hallon

Ta fram smöret så det hinner bli rumsvarmt. Smält chokladen över ett vattenbad och låt det svalna. Vispa smöret med elvisp tillsammans med Philadelphiaost så det blir krämigt. Ta ner den smälta chokladen och rör om. Mät upp ca 50 g florsocker och blanda ner i din lakritschokladglasyr.

Bred ut din glasyr över kakan och strössla valfritt strössel ovanpå. Jag valde lakritsflakes och frystorkade hallon.

Silviakaka med lakritschokladglasyr
Silviakaka med lakritschokladglasyr
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera