Undvika plastpåseskatten – 4 smarta tips

-

Jag vet att det finns många många åsikter om plastpåseskatten och jag kan tycka att båda sidor har rätt på sitt sätt. Men skatten är numera ett faktum och det är bara att förhålla sig till den. Här kommer fyra smarta tips för att undvika plastpåseskatten.

Att använda andra förpackningspåsar för att kasta brännbart eller plast

När skatten kom fortsatte jag använda mina gamla plastpåsar som sop- och plastskräpspåsar. Men i takt med att dessa började sina i förrådet började jag fundera. Vissa förpackningspåsar är ju faktiskt stora nog för att fungera som soppåsar helt själv?

Undvika plastpåseskatten

Så nu tar jag reda på större brödpåsar, chipspåsar, toapapper-påsar mfl och använder som mina soppåsar. Jag vill så långt det är möjligt inte köpa nya plastpåsar för att kunna använda som soppåsar. Utmaning till oss alla?

Undvika plastpåseskatten

Att ha egna påsar med till affären

Det här tipset har vi hört många gånger och många leverantörer har också försökt sälja på oss nya tygpåsar istället. Men egentligen, behöver vi ens en ny tygpåse? När jag tittar i mitt förråd så hittar jag åtminstone fem tygpåsar som jag sparat sedan tidigare. De har alla varsin reklam på sig, men spelar det verkligen någon roll? Jag använder hellre en påse jag redan har än köper en ny. För textil är också en riktig klimatbov och något jag egentligen vill minska.

Undvika plastpåseskatten
En tygpåse från en dykbutik där jag en gång i tiden servat mina dykprylar

Dessutom ger en tygkasse i ekologisk bomull 20 000 gånger större avtryck på miljön än en plastpåse och måste användas varje dag i 55 år för att ha lika låg miljöpåverkan som en plastpåse, enligt en studie från 2018 från den danska motsvarigheten till Naturvårdsverket.

Källa: fplus

Att använda din ryggsäck på väg hem från jobbet

Ända sedan frågan kom upp att ev införa en plastpåseskatt, så började jag använda min ryggsäck (som jag redan ägde) varje dag. Jag har min handväska däri, och jag har även en extra tygpåse i ryggsäcken. Då kan jag handla när jag ändå är på språng och på så sätt även undvika dedikerade bilresor för att handla.

Eller så använder jag min ryggsäck för att transportlöpa. Som ni kanske känner till så är jag mitt inne i min RunStreak och många gånger så gör jag dagens runda till affären. För att kompletteringshandla mjölk eller någon frukt och stoppar i min ryggsäck. Perfekt att kombinera tre intressen:

  • Dagens löpning
  • Att INTE ta bilen för att handla
  • Att handla och packa i min ryggsäck istället för att köpa ännu en plastpåse

Att ha med en begagnad påse till frukt och grönt

Här är en fråga där jag blivit sur flest gånger. När jag är i butiken och vill handla både frukt och grönt, men det enda som finns att packa i är (de gamla vanliga) plastpåsarna och de kostar numera. Jag erkänner, att de flesta gånger har jag glömt att ta med en begagnad påse hemifrån, men jag har lika många gånger blivit så sur så jag inte handlat den frukt och grönt som jag tänkt.

Det finns såklart alternativet att köpa färdigförpackade tomater, paprikor mm men då är det både ett plasttråg och en plastpåse runt – är det verkligen en miljövinst? Och jag kanske inte ville ha sex st tomater, utan bara två? Om jag då köper ett sexpack och så hinner två av dem bli dåliga innan jag hinner använda upp dem – så är det verkligen ingen miljövinst. Suck bara!

Undvika plastpåseskatten
Undvika plastpåseskatten

Resultatet är att jag nästan uteslutande handlar i butiker där de erbjuder en gratis papperspåse som jag sedan kan återanvända som kompostpåse. Jag hoppas bara att denna papperspåse förmultnar snabbt, så det inte blir en extra belastning för miljön.

Sen en bonusgrej med att undvika att köpa plastpåsar – du sparar pengar! Pengar som du sedan kan investera åt dig själv eller din familj. Ni kanske har läst mina tio tips för billigare vardagsmat och målet att spara ca 100kr varje månad? Ifall ni inte köper en plastpåse varje gång ni handlar, så har ni enkelt sparat in dessa 100kr och mer därtill.

Får ni sedan dessa pengar över varje månad, så investera dem! Det är bättre att investera 100kr varje månad än ingenting. Följ gärna min länk till Avanza och på tre minuter är ni igång. Vill ni läsa mera om Avanza här på min sida, så hittar ni ett par inlägg som jag skrivit tidigare.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera