En lördagsefterrätt är serverad! En chokladrulltårta med kola och banan som fick mer än väl godkänt! Jag bakade chokladrulltårtan vid lunch och sen har den fått vila i väntan på fyllning – otroligt smidigt!
Receptet hittade jag inne hos Camilla Hamid och har bara kopierat:
Chokladbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl majsstärkelse, eller potatismjöl
3 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
Fyllning
2 dl vispgrädde, kylskåpskall
100 g mascarponeost
0,5 dl florsocker
0,5 burk karamelliserad mjölk
1 banan
kakao, att pudra med
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck en form med bakplåtspapper, min form är 30*40 cm (jag har köpt en ny form, då långpannorna är för stora och inte funkar riktigt)
Vispa ägg och strösocker ordentligt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk och med ett rent bakplåtspapper medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) som kakan gräddats på och rulla in rulltårtsbotten i det nya bakplåtspapperet och kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
Vid servering:
Vispa upp vispgrädde och mascarpone tjockt och krämigt med elvisp. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet.
Vänd försiktigt ner den karamelliserade mjölken, den ska inte blandas jämnt med fyllningen utan bara swirlas ned.
Bred ut kolagrädden på den utrullade rulltårtsbotten. Toppa med en banan som du delat både på längden och delat på hälften.
Rulla ihop rulltårtan tight. Pudra med kakao. Servera direkt eller förvara i kylen.