Kladdkaka med dulce de leche

-

En söt och väldigt god kladdkaka med dulce de leche bakade jag häromdagen och serverade som fika. En kladdig kaka som jag serverade med vindruvshalvor och granatäpplekärnor samt lätt vispad grädde.

Ett annat namn för dulce de leche är karamelliserad mjölk, som inte ska förväxlas med kondenserad mjölk. Den karamelliserade mjölken är istället en kolakräm som jag klickade ut på min kladdkaka innan gräddning.

100 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

ca 1/3 burk dulce de leche

Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader och smöra en form – oftast spänner jag fast ett bakplåtspapper i botten och sen klär jag även kanterna med papper – Tips!

Smält smöret i en kastrull, ta den från värmen och blanda sedan ner allt i samma kastrull. Börja med socker och ägg och rör tills det blandats. Ner med kakao, vetemjöl och vaniljsocker och blanda igen. Häll ner smeten i formen och placera ut din dulce de leche på jämna mellanrum. Då jag klickat ut hälften, så tog jag en gaffel och cirklade bland mina klickar, för att det skulle blandas bättre. Sätt in kladdkakan i ugnen.

Ca 15 min i ugnen, men håll lite koll och ta ut kakan innan den stannat helt. Den stannar lite till efter att man tagit ut den ur ugnen och tanken är ju att den ska vara kladdig i mitten. Helt ok att ställa den i kylen någon timme, så den hittar sin rätta form.

Kladdkaka med dulce de leche

Ta fram och garnera din kladdkaka med dulce de leche med valfri topping. Längre fram i sommar kommer det att passa utmärkt med jordgubbar eller kanske lite syrliga vinbär, men så länge så funkar vindruvor och granatäpple.

Kladdkaka med dulce de leche
Kladdkaka med dulce de leche
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera