Lingongravad lax till midsommar

-

Till den här midsommaraftonen så skulle vi få besök och även bli bjudna på midsommarmiddag. Det gjorde att jag inte tänkte och planerade så mycket kring maten. Saga kommenterade dock ett par dagar innan, att det enda som var viktigt var gravad lax. Och då jag gärna provar nytt, så hittade jag en lingongravad lax som jag ville prova.

Och att grava lax är verkligen superenkelt. Ett par saker att komma ihåg bara, laxen ska ha varit fryst åtminstone två dygn så ev bakterier har hunnit dö. Det andra är att den ska hinna ligga i två dygn för att hinna bli gravad. I övrigt så är det bara att experimentera bland smakerna.

Jag valde att göra en halv laxsida och tog därför hälften av receptet nedan. Det är bättre att göra lite mindre åt gången och att maten går åt. Och vid bufféer så blir det ändå så mycket mat:

1 tinad laxsida som varit fryst minst två dygn

2 dl strösocker
1 dl salt
ca 2 dl frysta lingon
Svartpeppar

Putsa laxsidan. Blanda ingredienserna till gravningen (denna gång valde jag att mixa både socker, salt och frysta lingon i en mixer) och klappa sedan in både framsidan och baksidan av laxen och lägg den i en påse. Lägg hela påsen i kylen (på en tallrik eller bricka) och låt gravas i två dygn. Vänd ett par gånger om dagen och var beredd på att laxen vätskar av sig en aning.

Lingongravad lax

Ta fram laxbiten och skär snygga skivor. Servera med hovmästarsås (också godast om du gör hemmagjord) och kokt potatis alternativt på hårt tunnbröd.

Lingongravad lax

Vill ni prova någon annan smak än lingon? Här hittar ni mitt arkiv att botanisera i.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera