Brunkulla – Jämtlands landskapsblomma

-

En midsommarhelg är till ända och jag ser tillbaka på en skön långhelg med släkt och bekanta. En nödvändig vila och åtminstone en dag extra ledigt, vilket gör att jag ser fram emot semestern ännu mera. Förutom att umgås med vår släkt, så hittade jag också Brunkulla – Jämtlands landskapsblomma för första gången.

Brunkulla - Jämtlands landskapsblomma

Jag har inte direkt letat förut, men i år så blev det lite blomjakt just den här helgen. Vänner på Facebook postade bilder på den mycket vackra Guckuskon, och jag blev sugen att också hitta. Jag och Daniel stack ut på Guckusko-jakt på midsommarafton, men efter en timmes fruktlöst letande så gav vi upp. En annan nybörjare var också på plats med samma syfte, men han hittade inte heller den åtråvärda, fridlysta Guckuskon.

Då jag frågat min granne om vart Guckuskon växer, så trodde hon att det var försent och tipsade istället om Brunkulla – Jämtlands landskapsblomma. Vi åkte därför vidare på Brunkulla-jakt och här var det mycket bättre utmärkt om vart Brunkulla-blommorna stod. En så kallad Brunkulla-lokal med tillhörande parkeringsplats. Spångar där vi skulle gå och inte trampa ner de relativt små blommorna.

Brunkulla-lokal
Brunkulla - Jämtlands landskapsblomma

Vi gick längs spångarna och fick även ett samtal med en blom-kunnig kvinna som var på plats. Jag erkände mig som nybörjare och sa att vi försökt hitta Guckuskon innan vi kom till Brunkulla-lokalen. Hon beskrev ytterligare om vart den kunde vara men även hon trodde att det mycket väl kunde vara försent.

Då vi var på vår första Brunkulla-lokal så passade vi på att kolla in Jämtlands landskapsblomma. En vacker liten orkidé där alla blommor fanns räknade med en pinne strax intill.

Brunkulla - Jämtlands landskapsblomma
Brunkulla - Jämtlands landskapsblomma

Brunkullan är visserligen lågväxt, men den röjer sig lätt på fjällängens brokiga blomstermatta genom axets kraftiga, till en början nästan svartaktiga purpurfärg och den starka vaniljdoften.

Wikipedia

Midsommarafton passerade och dagen efter så postade en annan vän en bild på en Guckusko och att de fanns att se fortfarande. Nytt försök alltså, denna gång på midsommarsöndag. Dagens RunStreak fick bli en upptäckarrunda och nu hittade vi!

En vilt växande orkidé med kort blomningstid och en väl utvecklad fångst-teknik för att insekterna ska pollinera blommorna och även föra med sig nytt pollen när de hittar ut igen. En väldigt vacker blomma med starka röda och gula färger.

Guckuskon är genom sin stora och säregna blomma en av de märkligaste i Sveriges flora.

Wikipedia
Guckusko i motljus
Guckusko

Lite trötta Guckuskor men ändå riktigt roligt att till slut hitta igen dem. Och nu vet jag var jag ska leta nästa år.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera