Asiatiska jordnötsnudlar

-

Nudlar är en råvara som går hårt åt här hemma. Med två tonårsdöttrar som kan ta ett nudelpaket i förbifarten, så är nudlar nästan stående på vår inköpslista. Jag är inte så förtjust i dessa snabbnudelpaket, men tjejerna gillar dem än så länge. Jag äter gärna nudlar, men då satsar jag gärna på lite grövre nudlar som är mera mat. En sådan rätt är dessa asiatiska jordnötsnudlar som jag svängde ihop till lunch förra veckan.

Jag hade inga andra nudlar hemma än tjejernas snabbnudlar och det blev väldigt gott ändå. Men med godare nudlar så blir nog rätten ännu godare, så det får bli nästa test.

Receptet kommer från Jennie Walldén, en TV-kock från Sveriges Mästerkock som är från Korea och som gärna tipsar om nudlar i olika smaksättningar. För en portion (men gör gärna mera när du ändå håller på och ät samma lunch imorgon?).

Jordnötssåsen:

1,5 msk japansk soja
2 msk jordnötssmör
1 liten vitlöksklyfta, fint hackad
1,5 tsk svart risvinäger eller balsamvinäger
1 msk sesamolja
1,5 tsk strösocker
2-3 tsk chiliolja eller 1-2 tsk sriracha

Nudlar och tillbehör:

Valfri nudlar, jag tänker testa med äggnudlar endera dagen
Romansallad (eller annan sallad du har hemma)
Gurka i tärningar
Rädisor i skivor eller i bitar
1 salladslök
Jordnötter

Rör ihop alla ingredienserna till jordnötssåsen och ställ åt sidan. Koka nudlarna och skär upp de grönsaker du vill ha. Antingen serverar du nudlarna ljumma eller helt kalla – perfekt ifall det blivit nudlar över från en annan måltid.

Lägg nudlarna i botten på en djup tallrik. Lägg på dina tillbehör (som ni ser hade jag lite andra grönsaker hemma) och skeda till sist på jordnötssåsen. Toppa med skivad salladslök och mera jordnötter.

Asiatiska jordnötsnudlar
Asiatiska jordnötsnudlar

Jag fick jordnötssås kvar, så någon dag senare så svängde jag ihop en ny nudeltallrik. Denna gång med mera påkostade äggnudlar, vilket ger mera tuggmotstånd och är godare att äta. Jag valde färsk spenat, gurka, paprika och ett kokt ägg som topping denna gång.

Asiatiska jordnötsnudlar
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera