Bucketlist sommaren -22

-

Dags att spana framåt inför sommaren och vilka planer vi vill sätta i verket. Jag har skrivit bucketlists förut och jag upplever att det är enklare att sätta planerna i verket om de är nerskrivna. Då är de offentliga och jag sätter en liten press på mig själv att bara göra dem. Här kommer min bucketlist sommaren -22.

Höga kusten

Paddla och sova över på Högbondens fyr

Det är den punkt som faktiskt redan är bokad, vi åker dit i mitten av augusti, så fler uppdateringar kommer efter det. Ligger utanför Bönhamn, Nordingrå vid Höga Kusten. Strax söder om Docksta och Via Ferrata på Skuleberget. 75 km söder om Övik.

Högbondens Fyr är en gammal fyrvaktarbostad som numera är ett vandrarhem och det går också att ta sig dit med båt från Bönhamn eller Barsta. Från landstigning kommer uppstigning, närmare bestämt 70 höjdmeter. Det är ett naturreservat som innefattar även öarna Höglosmen och Furan.

I nästan samma område så skulle jag vilja vandra i Skuleskogens nationalpark och gå genom Slåttdalsskrevan.

Skuleberget Via Ferrata
Våra senaste besök till Höga Kusten har gått till Via Ferrata upp längs Skuleberget

Halle-Hunneberg

Besöka Brudslöjans vattenfall, Halleberg Vargön (kallas också Skäktefallet), 30 meter högt. Från parkeringen är det bara 400 meter till vattenfallet och det ska gå stigar till både toppen och botten av vattenfallet. Det går också att gå en rundslinga: parkeringen – vattenfallet och över bron – sen ner till parkeringen igen. Ligger på Hallebergs västsida.

Byklevsfallet ligger intill bilvägen på Hunneberg, 25 m högt och det finns stigar på båda sidor.

Predikstolen ligger längst norrut på Halleberg och kallas för Hallesnipen och Ovandalen. Från parkeringen ca 1,7 km men det går att gå en rundslinga.

Rapsfält Ystad
Det är roligt att se sig omkring! Här en bild från Skåne och 2021 års cykeltur

Västerbotten

Besöka Tallbergsbroarna – tre järnvägsbroar över Öreälven, strax utanför Nyåker (Nordmalings Kommun). Första bron byggdes 1891 och är sedan 1938 omgjord till vägbro istället. Andra bron stod klar 1919 och har ett bågspann på 90 meter. Då var det världens längsta bågspann och blev förklarad som byggnadsminne 1997. Tredje bron stod klar 1994 och är med sina 338 m den längsta bron på stambanan genom övre Norrland.

Drakryggen – Strax utanför Bjurholm, väg 92 mot Angsjöns camping. Drakryggen ligger vid Lögdeälvens högsta nipa och det är branta sluttningar på båda sidor. Det finns grillplats högst upp.

Besöka Norrbyskär – en annan utflykt jag vill göra i Västerbotten är att ta med Daniel ut till Norrbyskär. Ett gammalt nerlagt sågsamhälle strax utanför Norrbyn (15 min med färja) 39 km söder om Umeå. En idyllisk liten ö där man enkelt kan fördriva en sommardag. Mina två storebröder fick åka ut till Norrbyskär på läger då vi var små, men jag fick aldrig åka på något läger. Orättvist då de alltid verkade ha så himla roligt där! Öppnar för säsongen den 14/6 2022.

Glad midsommar 2020
Spela golf vill jag såklart också göra i sommar – bild från Frösö Golfbana

Dalarna

Besöka Fulufjällets nationalpark och Njupeskär vattenfall – En utflykt till Fulufjällets nationalpark och Njupeskär vattenfall. Det är Sveriges högsta vattenfall med sina 93 meter. Det pågår ombyggnationer längs vägen upp till vattenfallet, så läs noga på Visitdalarnas hemsida: https://www.visitdalarna.se/njupeskar-vattenfall-fulufjallet för att se om det vandringsbart hela vägen fram.

Kör till Särna i Dalarna och ta sedan av och kör mot Mörkret. Från parkeringen sen, så är det bara två km enkel vandring upp till vattenfallet.

Maria Fettjeåfallet
En bild från Fettjeåfallet i Klövsjö
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar