Projekt tömma frysen har börjat, då den håller på att svämma över. Jag är lite för duktig på att köpa varor på erbjudande, men ibland måste vi också äta ur frysen. Jag hittade fläskfärs långt in i frysen och tog fram för att tina. Den första tanken var goda Dan Dan Nudlar på fläskfärs.
Dan Dan Nudlar är lite meckigt och olika steg, så det kanske inte är något för vardagsmiddagen. Men helgmiddag absolut! Ta er tiden att laga dessa goda lite starka, beroende på hur mycket chili ni tar, nudlar. Jag tror att ni kommer att älska dem!
Sås:
1 dl japansk soja
0,5 dl kinesisk soja
0,75 dl hoisinsås
1 msk risvinäger (kan uteslutas)
1,5 msk flytande honung
3 rågade msk jordnötssmör
Börja med såsen, så det inte blir för många moment på en gång. Lägg alla ingredienserna till såsen i en mixer och mixa samman till en slät sås. Ställ åt sidan.
Buljong:
2 dl vatten
1 msk asiatisk fond
1 dl av såsen ovan
Koka upp vatten och buljongtärning, sänk värmen så att buljongen endast sjuder och tillsätt 1 dl av såsen.
Färsen:
2 msk sesamolja
4 vitlöksklyftor
0,5-1 röd chili
500 g fläskfärs (eller valfri färs)
2 salladslökar (eller 5 cm billigare purjolök i smala skivor)
Hetta upp sesamoljan i en stekpanna, och riv/pressa ner vitlöken. Hacka chilin och låt den få fräsa med. Tillsätt blandfärsen och bryn den. Skär salladslöken i strimlor och låt hälften av dem få fräsa med i stekpannan. Spara den andra hälften (de grönaste bitarna) till garnering.
Häll ner resterande sås (1 dl till buljongen ovan) och låt alltihop puttra några minuter medan nudlarna kokar i eget vatten.

Till servering:
Valfria nudlar
Salladslök
Jordnötter
Rostade sesamfrön
Ev paprika för att få in lite färg.
Vid servering – lägg några matskedar buljong i botten på varje djup tallrik. Tillsätt nudlar, och vänd runt dem i buljongen. Lägg på färsröra, strö över salladslök, jordnötter, rostade sesamfrön

