Asiatisk kålpannkaka

-

Förra veckan bjöd jag hem min kollega Viola på middag. Vi har pratat om det länge, men aldrig kommit till skott. Förrän i onsdags. Viola är pescetarian, dvs vegetarian som äter fisk och skaldjur, sedan många år så jag visste vad hon både gillar och vill äta. Vi hittade varandra tidigt på jobbet då vi båda gillar sushi tex. Av den anledningen så tänkte jag på asiatisk kålpannkaka. Den smakar asiatiskt tack vare okonomiyakisåsen men är också vegetarisk. Perfekt!

Viola kom hem och jag hade gjort okonomiyakisåsen samt grovjobbet med att riva vitkålen och skurit purjolök i skivor. Bara sista delen kvar, men den gjorde jag medan vi delade ett glas vin i köket. Mysigt att kunna prata medans maten avslappnat blir klar!

Okonomiyakisås:

2 msk ketchup
1 msk worchestersås – byt till 1 tsk soja och en nypa Herbamare för vego
1 msk ostronsås – ersätt med teriyakisås för vego
1 tsk strösocker

Kålpannkaka:

5 cm purjolök, i tunna skivor
3-4 nävar vitkål, tunt strimlad på en mandolin
0,5 dl vetemjöl
2 stora ägg
0,5 msk japansk soja

Till servering:

Majonnäs eller Srirachamajonnäs
Rostade sesamfrön
1 salladslök, tunt skivad (eller billigare purjolök som jag använde denna gång)
Jordnötter

Börja med Okonomiyakisåsen. Blanda ihop och ställ åt sidan.

Ta fram en större bunke och skiva purjolök samt hyvla/strimla vitkålen tunt. Strössla över vetemjöl och vänd runt i bunken. Ta fram en annan bunke och vispa ihop ägg tillsammans med soja. Häll över vitkålen och blanda runt så äggsmeten täcker.

Ta fram en stekpanna (gärna gjutjärn) och ta rapsolja (gärna blandat med några droppar sesamolja) i botten. Lägg ner vitkålen och tryck till så den blir kompakt. Låt fräsa ett par minuter och vänd den sedan – enklast att känna så pannkakan är loss med hjälp av en stekspade och sen ta hjälp av en tallrik (lägg tallriken över stekpannan och vänd sedan alltihopa – ta i mera olja och låt pannkakan glida ner i stekpannan igen). Låt pannkakan gräddas även på denna sida och lägg sedan upp den på ett snyggt fat.

Okonomiyaki - japansk kålpannkaka

Servering

Stryk eller pensla ut Okonomiyakisåsen över hela pannkakan och ta även på lite majonnäs alt srirachamajonnäs.

Toppa till sist med tunt skivad salladslök och rostade sesamfrön. Ev jordnötter också. Ställ mitt på bordet och skär upp i tårtbitar. Servera alla runt bordet.

Asiatisk kålpannkaka

Andra goda asiatiska rätter har jag samlat här.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

4 KOMMENTARER

  1. Okonomyaki är en av dotterns favoriter (gillas av mig också). Vilket lyft att serveta med jordnötter! Måste testas.

Lämna ett svar