Gratäng med lövbiff och ädelost

-

Gratänger är ju verkligen höstmat, eller hur? Att en gryta får stå och puttra några timmar alternativt en god gratäng i ugnen. I helgen svängde jag ihop en gratäng med lövbiff och ädelost som var så god! Både Daniel och jag var tvungen att okynnesäta till magen stod i fyra hörn. Enkelt är det också!

300–400 g strimlad lövbiff
1 vitlöksklyfta
3 msk soja
2 msk kalvfond
1 liten purjolök
1 paprika, valfri färg
150–250 g färska champinjoner
Olja att steka i

4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
ca 140 g ädelost
timjan
grovmalen svartpeppar
salt (liten mängd)

Strimla lövbiffen i mindre remsor (jag skar remsor på kortsidan) och lägg lövbiffen i en skål tillsammans med soja, fond och pressad vitlök.

Låt köttet marinera medan du strimlar purjolök, hackar paprika och skär champinjoner i skivor. Fräs purjolök och paprika i olja, häll av dem i din ugnsform och fräs champinjonerna. Sprid ut de frästa champinjonerna i ugnsformen.

Gratäng med lövbiff och ädelost

Sprid ut den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan.

Gratäng med lövbiff och ädelost

Fortsätt med såsen. Koka upp all grädde utom en liten skvätt som du spar till redning. Häll skvätten i en rednings-shaker (eller liten burk med lock) och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden.

Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt (smaka av då osten är ganska salt). Låt såsen koka ihop någon minut tills osten har smält ner i såsen.

Häll såsen över köttet och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på ett bakplåtspapper mot slutet så att inte ytan bränns.

Gratäng med lövbiff och ädelost

Servera gratängen med ris, potatis eller pasta. Här blev det ris och lite av min treveckorssallad. Riktigt god middag!

Gratäng med lövbiff och ädelost
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar