I fredags stekte jag ihop karamelliserad lök till pizzan. Men en god karamelliserad lök förgyller så många maträtter. Så ta fram en stekpanna och gör en egen sats. Du kommer att bli förvånad hur fort den går åt och du får göra en ny sats.
Om man läser på kring karamelliserad lök, så står det ofta olika tidangivelser. Det är svårt att säga exakt, men löken blir godare om den får mera tid.
4 st gula lökar
1 msk smör
1 msk matolja
2 msk socker
3 msk sherryvinäger (eller vitvinsvinäger)
3 msk vatten
Börja med att skära löken i tunna strimlor. Enklast är att först dela dem på hälften och sen skära tunna skivor. Stek löken i smör och olja på medelhög värme i ca 5 minuter tills löken fått fin färg. Rör med jämna mellanrum. Sänk värmen och stek ytterligare 5 minuter.
Tillsätt socker, vinäger och vatten och sjud löken torr ca 10-15 minuter.