Avsmakningsmeny på Jazzköket Östersund

-

På en lördag i slutet av januari, strax innan löning, på årets fattigaste månad så kunde vi avnjuta en avsmakningsmeny på Jazzköket Östersund. Östersunds godaste restaurang där de lagar maten från grunden och älskar att experimentera med smaker. De arbetar med närproducerat och närodlat och serverar vackra rätter både för ögat och gommen.

Både Daniel och jag hade varsitt presentkort (Tack svärmor Ingalill!) som gjorde kvällen lite billigare men då upplevelsen innefattar alla sinnen så är kostnaden sekundär.

Denna gång valde vi att dela en flaska vin under kvällen och fick efter samspråk med sommelier Ben in ett italienskt orangevin som vi gillade till de flesta rätter. Jag upplevde vinet som en aning tunt till kötträtten så kanske borde vi tagit in ett annat glas, med mera kropp, just till den rätten?

Avsmakningsmeny på Jazzköket

Vi valde den lilla avsmakningsmenyn denna kväll och fick som första rätt in en apritretare. En struva med guanciale (lufttorkad griskind), äpplemarmelad och italiensk vintertryffel. Förutom att den var lite svår att äta (struvan var så skör så den gick sönder) så satt smakerna perfekt!

Avsmakningsmeny på Jazzköket

Rätt nummer två, och min favorit för kvällen. Friterad blåmussla, sotad pilgrimsmussla, fänkål, rökt tångkaviar och en beurre blanc (smörsås) gjord på musselbuljong. Här fick vi förutom gaffel och kniv in en tesked för att kunna äta upp såsen på slutet – vilket jag såklart gjorde. Såå gott!

Avsmakningsmeny på Jazzköket

Mellan varje rätt så var det lagom upphåll. Vi hann luta oss tillbaka, fortsätta diskussionen vi påbörjat innan nästa rätt gjorde entré. Rätt nummer tre var ryggbiff med friterad shitake, sotad ostronskivling, svartrot, renlav, portvinssås, hasselnötter och hasselbackspotatis med brynt smör. Också otroligt gott!

Avsmakningsmeny på Jazzköket

Avslutningsrätten var en efterrätt med gammeldags sötost, cognac, färskosttoppar med getost och lingon – toppat med ett sprött flarn. Så god och så lagom som avslutning till vår mycket goda middag.

Avsmakningsmeny på Jazzköket

Ett särskilt tack till kvällens kockar som förgyllde vår kväll!

Jazzköket kockar

Lagerbaren

Men kvällen tog inte slut här, utan vi gick vidare till Lagerbaren som tillhör Jazzköket och ligger precis intill. Här fick vi fönsterplatser och kunde beställa in diverse goda drinkar. Vi provade både Negroni, Aviation, Boulevardier och en New York Sour.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar