Utflykt till Tysjöarna

-

En väldigt charmig och enkel utflykt i närheten av Östersund, är Tysjöarna. Det är ett naturreservat som lockar väldigt mycket fåglar och det finns också flertalet fågeltorn runt sjöarna, så du kan få bra utsiktsplatser. I helgen gjorde vi en utflykt till Tysjöarna dels för att det är väldigt fint och fridfullt att komma dit, men jag ville även springa min RunStreak någon annanstans än hemifrån.

Det finns olika platser runt sjöarna att parkera och börja gå på en stig till närmaste fågeltorn, men det vanligaste – och enligt mig det bästa – är att åka till Kännåsen och parkera bilen där. En stor parkeringsplats och även toalett samt picknickbord. Därifrån går en tillgänglighetsanpassad spång som gör att det blir väldigt enkelt att gå, cykla, åka rullstol eller springa.

Det finns fina informationsskyltar längs vägen, så det är enkelt att läsa om bävern som huserar i vattendraget bara några 100 m från parkeringsplatsen. Eller att läsa om hur Tysjöarna-området blev till.

Spången är 1,3 km lång och bara 100 m innan fågeltornet så finns det en fullt utrustad grillplats. Med ved, vindskydd och sittplatser. Perfekt uppbyggt för en mysig utflykt till Tysjöarna alltså.

Väl framme vid fågeltornet så finns det informationsskyltar om olika fåglar som brukar synas till. Tysjöarna är också speciellt då det tillhör ett av världens största område av kalkbleke, därav den ljusa färgen.

Under åren som gått har lagren av kalkbleke i Tysjöarna blivit tjockare och de har även spridit sig på en stor yta. Kalkblekefält är en sällsynt naturtyp. Fälten vid Tysjöarna är med sina nästan 90 hektar några av världens största. Det har dessutom mätts upp en största tjocklek på kalkbleken och den var upp till 25 meter tjock.

Länsstyrelsen Jämtland

Och om jag fick till min RunStreak? En del av anledningen till att vi åkte just denna dag? Ja, såklart sprang jag de kilometer jag behöver för att få räkna dagen (en engelsk mile = 1,6 km) – det var så härligt så jag sprang drygt tre km fram och tillbaka.

RunStreak r2d247
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar