Ostkurs hos Osterian af Jemtland

-

Som ni såklart vet vid det här laget så har min dotter Saga tagit studenten och är nu utbildad kock. Hennes matintresse har växt under åren på gymnasiet och det känns som att hon har valt helt rätt yrke för sig själv! Då jag också är matintresserad så passade jag på att ge henne ett presentkort som studentpresent. En ostkurs hos Osterian av Jemtland.

Någon vecka efter studenten så passade vårt schema och Ingela hade två platser kvar, så vi bokade in oss. Vi åkte till Elrimners lokaler i Ås och visste inte riktigt vad vi skulle göra. Att tillverka ca 1 kg ost/person kändes som en omöjlig uppgift på bara tre timmar?

Ingela tog emot oss på utsatt tid och tog fram skyddskläder och hårnät. Vi lämnade skorna på rätt sida pallen och fick andra träskor för att gå in i köket. Här började vår Prova på – omgång då Ingela började berätta. Mjölken hade hon hämtat hos Torsta samma eftermiddag, så den var verkligen purfärsk. Hon hade också förberett med rätt mängd fil & yoghurt så ostmassan skulle vara klar för oss.

Vi fick börja med att skära osten med hjälp av en visp. Allt för att det skulle bli lagom stora bitar i vår ostmassa samt även att frigöra vasslen som sitter i ostmassan. Röra, röra, röra tills Ingela sa att det var ok!

Sen var det dags att skopa upp ostmassan i runda formar med små hål i. Hålen var till för att vasslen skulle kunna sippra ut. Vi fick också order om att vända dessa ostar var 10:e minut för att de skulle sätta sig på ett bra sätt.

Under tiden vi vände ostarna med jämna mellanrum, så dukade också Ingela fram en ostbuffé som heter duga. Många olika av hennes ostar samt kex och marmelad. Så lyxigt att få smaka oss igenom hennes sortiment av ostar. Ingela tog också med oss runt i kylarna för att visa sitt ostlager och sina olika smaker.

Medan vi provsmakade oss igenom sortimentet så städade Ingela efter oss. Tog undan en del vassle och spolade sedan ur tankarna där vi haft vår ostmassa. Sen i med nytt vatten, för nu skulle våra Qloumi-ostar kokas. Ingela säkerställde att vattnet hade rätt temperatur och sen fick vi lägga ner ostarna. Nu skulle de ligga där tills de flöt upp av sig själv. Då fångade vi upp dem och lät dem svalna i sina formar.

Vi kunde också göra salladsost av vår ostmassa. Enda skillnaden var att det som vi ville ta hem som salladsost istället för Qloumi-ost – den skulle inte kokas.

Sen var vi faktiskt klara. På två timmar så hade vi tillverkat ca 1 kg ost per person som vi fick packa in och ta med oss hem. Det kändes så lyxigt och helt klart värt den peng som vi betalat för vår ostkurs hos Osterian af Jemtland.

Ostkurs hos Osterian af Jemtland

Vi kom hem med våra ostar och la dem i en form i kylen. De vätskar sig ungefär ett dygn till, så efter det kan man salta dem och sen linda in dem igen. Går utmärkt att frysa för att kunna ta fram en och en.

Om ni blir sugna på att prova själva – klicka in på länkarna högst upp, så kommer ni rätt. Ingela kör sina ostkurser 1-2 gånger varje månad och det är onsdagkväll som gäller.

Om jag blev sugen att testa mera och göra ännu mera ost? Ja tack gärna! Så kul att få komma in i mejeriet och få tillverka med mina egna händer. Vi får se vad framtiden bär med sig i sin väska.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar