Sega citronrutor med blåbär

-

Blåbärstiderna har börjat och det är ju så gott (och även otroligt nyttigt med svenska blåbär som du hittar gratis i skogen)! Så när ni har plockat och rensat era blåbär så kan ni sätta igång att baka. Jag röstar på sega citronrutor med blåbär och mandel för de är otroligt goda!

Satsen är inte så stor, utan jag har använt en liten 20*20 cm stor form (funkar också alldeles utmärkt i en springform). Så snabbt bakat och snabbt uppätet! Skulle ni ändå få någon bit kaka kvar, så går det utmärkt att frysa kakan.

75 gram smör
2 ägg
Skalet från 1-2 citron/citroner
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Ca 1-1,5 dl blåbär
1 dl (50g) flagad mandel

Sätt ugnen på 200 grader, över och under värme och förbered en fyrkantig form (20×20 cm) klädd med bakplåtspapper. Alternativt en rund form, ca 26 cm med ett bakplåtspapper spänt i botten och med kanterna smörade.

Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt. Riv ner citronzest i äggsmeten.

Sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och häll i smöret. Rör ihop till en jämn smet. Bred ut smeten i formen, strö över blåbär och flagad mandel.

Grädda kakan i nedre falsen i ugnen i 25-30 minuter. Håll koll redan efter 20 minuter då alla ugnar gräddar olika.

Skär dina sega citronrutor i rutor och servera till sommarens kaffestund.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar