Jag upptäcker alltfler vegetariska eller veganska recept som jag provar och känner att jag mår bra! Det är gott, det känns fräscht och oftast billigare än att äta köttbaserade rätter. Här kommer en sådan rätt som dessutom är klar på den tid det tar att koka ris. Asiatisk silkestofu-middag kändes mjukt och varmt i magen och något jag gärna äter igen. Receptet har jag hittat inne hos Seiran, en glad och positiv tjej!
1 stor vitlöksklyfta
2-3 tsk milda chiliflakes (tex Gochugaru – koreanska chiliflakes)
1 tsk rostade sesamfrön
Ca 5 cm purjolök
1,5 msk neutral olja
2 msk japansk soja
1 msk vinäger eller citron
1 tsk sesamolja
Ev lite sirap eller socker för att balansera – men smaka av först
1 paket silkestofu
Ris att servera på sidan
Ev jordnötter för att få lite crunch
Sätt riset på kokning. Hacka vitlök och skär purjolök i tunna skivor. Lägg tillsammans med chiliflakes i en värmtålig skål. Hetta upp olja i en kastrull och häll sedan oljan över vitlök och purjolök. Blanda runt och tillsätt övriga ingredienser.
Öppna tofuförpackningen och häll ut vätskan. Lägg sedan tofuförpackningen upp och ner på ett snyggt fat och tryck några hål i silkestofun. Skeda över din asiatiska vitlöksolja och låt silkestofun suga åt sig av alla smaker.




Lägg upp ris på en tallrik och skeda sedan på bitar av silkestofun. Ta även med av den asiatiska såsen – det är där smaken sitter. Toppa eventuellt med jordnötter – jag gillar det då det ger lite crunch till maträtten. Skeda in i munnen och njut av en mjuk och god asiatisk silkestofu-middag!
