Jag lagar och äter mer och mer vegetarisk och även vegansk mat. Jag mår bra av det och det känns både hälsosamt för kroppen och för vårt klimat. Dock måste man se till att man får i sig alla näringsämnen man behöver. En beståndsdel som kött-ätare gärna pratar mycket om är protein. Men visste ni att samma vikt röda linser innehåller mer protein än tex nötkött av samma vikt? 24 gram kontra 22 gram. Med det sagt så svängde jag ihop en indisk daal med röda linser som alltså är både proteinrik och vegansk.
Jag har också skrivit om den eventuella bristen på vitamin B12 då man äter vegansk kost, men om man har lite koll så är det ingen fara. Alls.
1 gul lök
Olja att steka i
2 morötter
1 msk tomatpuré
1 bit ingefära
2 vitlöksklyftor
2 tomater
3 dl torra röda linser
6-7 dl vatten
Chili (jag använde sriracha)
2 dl kokosmjölk
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk garam masala
Salt & peppar
Hacka gul lök och lägg i en gryta eller stor kastrull tillsammans med lite olja. Låt fräsa tillsammans med riven morot, tärnade tomater, tomatpuré och hackade vitlöksklyftor. Lägg i riven ingefära tillsammans med spiskummin, gurkmeja, koriander och garam masala och låt fräsa någon minut till.
Tillsätt röda linser och (hett) vatten och låt puttra 15-20 min (tillsätt ev mera vatten), tillsätt kokosmjölken och låt puttra ca 10 min till. Rör med jämna mellanrum under hela tiden.
Servera indisk daal med röda linser tillsammans med en klick (växtbaserad) creme fraiche och något gott bröd på sidan. En god och mättande middag!