Kolakakor är aboslut en av en av mina favoriter när det kommer till fika till kaffet. Goda och knapriga men ändå mjuksega. Lagom stora för en fika också (även om jag typ alltid tar två bitar bara för att de är så goda. Nu var det ett tag sedan jag bakade, men igår gjorde jag supergoda apelsinkolakakor. Med apelsinchoklad och med riven apelsinzest. Mums!
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat (alternativt 1 tsk bakpulver)
1 msk vaniljsocker
Ca 100 g apelsinchoklad (jag hade Fazer)
Apelsinzest från en ekologisk apelsin, ca 0,5 apelsiner
Ta fram smöret en stund i förväg, så det hinner mjukna en aning. Då är det mycket lättare att få ihop degen.
Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Blanda ihop rumsvarmt smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke. Fyll på med vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, hackad choklad och apelsinzest. Arbeta ihop till det blir en deg. Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum och platta lätt till längderna.
Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Skär längderna i sneda bitar så fort du kan. Om de hinner svalna för mycket så blir de ganska hårda och det blir svårt att få jämna och snygga snitt.