Alltså, att baka eget bröd är ju bara såå gott! Jag kan känna att jag egentligen borde underhålla familjen med bröd, då jag ändå står så mycket i köket, men jag hinner inte! Helst inte senaste halvåret då jag har haft mitt mest intensiva arbete någonsin. Desto godare de gånger jag hinner baka och i helgen bakade jag nattjästa morotsfrallor. Yummie!
Jag har varit lite rädd för nattjästa bröd, för jag har tänkt att det ska jäsa alldeles för mycket och jag har sett framför mig en helt nersölad kyl dagen därpå. Det var Saga som spräckte gränsen i vintras då hon bakade nattjästa frallor och visade sin lagom unga mor att det funkade.
1/8 av ett jästpaket
6,4 dl (eller 640g för att vara exakt) vatten
3 tsk (22 g) salt
2 finrivna morötter
Ca 14 dl (840g) vetemjöl
Jag satte igång degen på lördagskvällen. Blandade allt, drog på plastfolie över degen och satte klockan på 20 min. Efter dessa 20 min så tog jag bort plasten och drog lite i degen. Plast och nya 20 min. Drog i degen igen och sen ytterligare 20 min under plast. Efter dessa sista 20 min så ställer du in bunken i kylskåpet och låter degen jäsa över natten.
Dagen därpå så slog jag på ugnen i 220 grader. Sen tog jag upp degen på diskbänken och vek ihop degen ett par gånger. Dela din deg med en degspade till lagom stora bitar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper (plåten får gärna ha stått i ugnen innan så den är varm när du lägger på bröden) och sätt in i ugnen. Häll gärna ett glas vatten i en ugnsform i botten på ugnen. Då bildas ånga och bröden jäser upp bättre.
Låt grädda i ca 30 min eller när brödens innertemperatur är 98 grader, ta ut och låt bröden vila ca 1 h. Skär sedan upp bröden och njut av riktigt goda nattjästa morotsfrallor. Till frukost eller till kvällsfikat – funkar (såklart) till båda delarna.