Blåbärssnäcka med hemmagjord vaniljsås

-

Enkla, gärna med få ingredienser, och såklart goda maträtter och bakverk är perfekt, tycker jag! Det ska inte vara jobbigt och omständligt att äta gott – utan man ska kunna ha en liten fest mest varje dag, eller åtminstone flera gånger i veckan. Visst håller ni med om det? Vi firade fredagskvällen tillsammans med en blåbärssnäcka med hemmagjord vaniljsås. Kanske inte superenkelt men inte heller speciellt svårt. Häng med så ska jag visa!

1 färsk smördeg från din butik
Blåbärssylt, hemmagjord eller köpt
Sötmandel, jag valde att skålla mandeln för en snyggare kaka
0,5 – 1 tsk kardemummakärnor, mycket godare med mortlade kardemummakärnor
Strösocker
1 ägg för pensling

Börja med att skålla mandeln ifall du vill. Hacka mandeln några gånger så det finns både stora och små bitar.

Sätt ugnen på 175 grader. Bre ut din smördeg och bred ut blåbärssylt i ett ojämnt lager. Fortsätt med din hackade mandel och toppa med både kardemumma och strösocker. Rulla ihop din smördeg från den breda sidan så du får en lång ”korv”. Snurra korven till en blåbärssnäcka och lägg ner i en mindre ugnsform. Antingen bakplåtspapper eller ordentligt smord i botten.

Skär några snitt i din snäcka, pensla med uppvispat ägg och strö över mera socker och kardemumma. Låt grädda ca 30 min och ta ut för att svalna.

Hemmagjord vaniljsås

Receptet nedan är för ca 4-5 personer, men det är bara att dubbla om ni är fler.

1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 – 1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
2 äggulor

Häll mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med vaniljsocker. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ställ åt sidan medan du fortsätter med äggulorna.

Vispa äggulor och socker riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Låt svalna innan servering.

Servering

Skär din snäcka i fyra delar och lägg upp på varsin snygg assiett. Häll på orimligt mycket av den goda vaniljsåsen och ta en tugga. Njut av en riktigt god efterrätt!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Smakbox Smakfavoriter

Moraine Lake i Alberta

En god korv stroganoff

Kladdkakemuffins med Dumle

Populära kategorier

1 KOMMENTAR

Lämna ett svar