Gissar att vi är ganska många som börjar vakna upp ur vinterdvalan, inse att fönstren behöver putsas (det syns så tydligt när vårsolen kommer fram) och att man har en hel del bär kvar i frysen. I helgen så tog jag fram några paket blåbär (Tack Ingalill) och började koka blåbärssylt för att tömma frysen. Och för att få en magiskt god sylt att lägga i morgonfilen förstås.
Ca 900 g blåbär
ca 450 g strösocker
1/3 flaska pektin
1 tsk atamon som konserveringsmedel
Ta fram de rena burkar du ska använda och sätt in dem i ugnen, 100 grader. Häll ner bär och socker i en kastrull och låt puttra tills bären kokat sönder. Skumma ev av de skum som skapas (mamma sa alltid att ev skräp i bären flyter upp till skum, så jag gör som hon gjorde). När det återstår fem min koktid, så häll ner pektinet som gör att sylten blir lite tjockare.
Ta kastrullen av värmen och rör ner Atamon som konserveringsmedel. Det tappar sin funktion vid 100 grader, så det får absolut inte koka med sylten. Häll upp i de varma glasburkarna, ända upp till kanten. Lägg på plastfolie, skruva på locket och ställ burkarna upp och ner för att svalna. Då finns det ingen chans att bakterier kryper in i burken under förvaring. Tack mamma återigen!