Vi spenderade midsommarhelgen i Funäsdalen och vår fina lägenhet VillaViste (som du kan hyra), en sådan frid att vara där och bara slappna av. Kanske slappnade jag av lite för mycket, för helt plötsligt så insåg jag att vi behövde någon middag och jag hade ingen plan. Nåväl, det finns alltid lite att välja mellan, så jag svängde ihop en kassler- och zucchinipaj som vi tyckte väldigt mycket om.
Först min vanliga pajdeg:
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl (eller valfritt lite grövre mjöl, allt för att få in lite fibrer)
Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli rumsvarmt. Blanda ihop smöret med grahamsmjöl och vetemjöl och tryck sedan ut degen i en pajform. Om du har tid så kan du sätta in den blandade degen i kylen en stund, så smöret blir lite hårdare, men det funkar utan detta steg också.
Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajdegen i tio minuter utan fyllning.
Kassler- och zucchinifyllning
Ca 10 cm purjolök
Ca 10 cm zucchini
1 röd paprika
Ca 300 g kassler
3 ägg
2 dl grädde
2 dl riven ost, jag hade prästost denna gång
1 mozzarella
Salt & peppar
Sätt igång en stekpanna och stek purjolök, zucchini, paprika samt kassler en stund. Lägg ner i det förgräddade pajskalet och vispa sedan ihop ägg och grädde. Tillsätt riven ost och häll sedan äggstanningen över kasslerröran. Sprid ut den rivna osten jämnt. Toppa med skivad mozzarella och sätt sedan in hela formen i ugnen. Grädda ca 30 min.
Servera din goda kassler- och zucchinipaj tillsammans med en god sallad och gärna någon kall sås på sidan. Creme fraiche och sweet chili funkar typ alltid men denna gång hade vi en jalapeño- och limemajonnäs som jag hittat i min butik.